Phuket

Phuket, Maldivler ve Bali gibi egzotik plaj tatilinin en çok tercih edildiği yerlerden biri. Deniz, plaj, güneş üçlüsünü sonuna kadar yaşayıp, hava karardıktan sonra sabahlara kadar süren gece hayatının tadını çıkartabiliyorsunuz. Kendi ülkemizde alıştığımız modernlik ve rahatlık kesinlikle burada da var. Alışveriş merkezlerinden ATM’ye, her köşe başındaki minik süpermarketlere kadar her türlü ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz yerler var. Herkes İngilizce biliyor, iletişim sıkıntısı yok.

Tayland mutfağı turistik bölgelerde olabildiğince Avrupalılaşmış yani o kadar acı ve baharatlı değil hatta inanılmaz leziz. Konfor açısından uygun fiyatlı konaklamalardan son derece lüks resortlara kadar bir sürü seçenek var. Hatta bizim gittiğimiz 2019 yılında dövizin fırlamış olmasına rağmen, biz gayet uygun fiyata konaklamamızı ayarlayabildik. Ulaşım da hem karadan hem de havadan oldukça kolay. 🙂

Karon Beach
Karon Beach

Nasıl Geldik?

Koh Samui’den Phuket’e feribot ve otobüs yolculuğu

Koh Samui adası oldukça büyük ve birbirinden oldukça uzak iskeleleri var. Bu iskelelerden de farklı firmalar ana karaya feribot seferleri düzenliyorlar. Dolayısıyla firmayı seçerken konaklamanıza yakın iskeleden kalkanı seçmekte fayda var. Aksi halde 600-700 bahtları bulan taksi parasını ödemeyi göze almanız gerekiyor. Alternatif olarak dolmuş seçeneği de mevcut ama çok yaygın değil ve saatleri de oldukça kötüydü. Bilet alımı sırasında bir diğer husus da bu firmalardan feribot+otobüs kombine bileti alarak Phuket gibi lokasyonlara tek biletle gidebiliyorsunuz.

Koh Samui - Phuket yolculuğu
Koh Samui – Phuket yolculuğu

Bize gelince biz de konaklamamıza yakın olan Bangrak iskelesinden kalkan Seatran Discovery ile Koh Samui’den Phuket’e  feribot+otobüs kombine bileti aldık. (750 baht (25$)). Alternatifi Nathon iskelesinden kalkan Phantip firması (475 baht (16$)) oldukça uygundu ama ekstra taksi veya dolmuşla uğraşmamız gerekecekti.

Saat 9.00’daki feribota binip saat 10.40’da ana karadaki iskelenin bulunduğu Surat Thani’ye vardık. Otogarda otobüsü beklerken önümüzdeki günlerde kutlanacak olan Tayland yeni yılı “songkran” temalı facebook yayını için fotoğrafımı çekmek istediler. Ben de bu tekliflerini kırmayıp poz verdim. Sonra da kendime ödül olarak tatlı ve kahve ısmarladım:)

Phuket otobüsümüz saat 12.00’da hareket etti. Saat 17.30’da Phuket otobüs terminali 2’ye varmıştık. Terminal 1 şehir merkezine daha yakın. Terminal 1’e gitmek için yarım saatte bir hareket eden pembe Songthaew’e (şehir içi otobüs) bindik (Kişi başı 15 baht (0.5$) ). Terminal 1’de indikten sonra kalacağımız otele 15 dakika kadar yürüyerek vardık.

Nerede Kaldık?

Fulfill Phuket (Lokasyon)

Phuket’te kalınabilecek bir çok yer var. En popüler yerleşim yerleri adanın batı kıyısında ve gece hayatının aktığı yer de bu kıyı şeridinin tam ortasındaki Patong Beach. Güzel, uzun ve hareketli bir plajı var. Plaja paralel Ratuthit Songroipi Caddesi ve Thawee Wong Caddesi üzerinde bir sürü alışveriş merkezi var. Gece kulüpleri ve barlar da Bangla Caddesi üzerinde yer alıyor. Patong’un hemen güneyinde yer alan Kata Beach ve Karon Beach hem plajların güzel ve girilebilir olduğu hem de sıkılmayacak kadar hareketli eğlence alanlarının olduğu bölgeler. Diğerleri kadar popüler olmasa da kuzeydeki Kamala Beach de tercih edilen bölgeler arasında. Sakin bir tatil isteyen kişilerin ortak buluşma yeri diyebiliriz. Güzel ve kocaman bir plajı var. Bizim favori plajımız ise daha da kuzeyde yer alan muhteşem turkuaz rengi ile Surin  Beach oldu.

Biz hem ulaşımın kolay olması hem de uygun bir konaklama seçeneği bulmamız sebebi ile eski şehir merkezinde kalmayı tercih ettik. Adanın doğu kıyısına yakın olan bu ufak merkez de, Phuket’in tarihi dokusunu hissetmek isteyenler için inanılmaz bir mimari ve kültür sunuyor. Kaldığımız otel Fullfill Phuket ise özel odada kalabileceğimiz en uygun konaklama seçeneğini sunuyordu ve o sebeple seçtik. Fotoğraflarına vurulup tuttuğumuz bu odanın aslında ayna hilesi ile büyük gösterilmiş olduğunu odaya adım atar atmaz anladık ama artık yapacak bir şey yoktu. Minicik olmasının dışında temiz bir banyo ve rahat bir yatak sundu. Girişteki mutfakta bedava çay kahve ve bisküvi eşliğinde bilgisayarlarımız ile çalışabilmemiz de bizi ayrıca mutlu etti.

Ücreti: Tuvaleti banyosu içinde kahvaltı dahil oda ücreti 21$.

Neler Yaptık?

Phuket Eski Şehir Merkezi

Phuket daha biz gelmeden bizi heyecanlandırmaya başlamıştı. Adaya yerleşimin eski zamanlara dayanması bizim içimizdeki şehri keşfetme dürtüsünü kamçılamıştı.

Kuruluşu 1. yüzyıla kadar uzanan Phuket, 13. yüzyılda Tayland’ın yönetimi altına girmiş. Çin ve Hindistan arasında güvenli liman olma özelliğinden dolayı ekonomisi çok gelişmiş. Bereketli kalay madenleri de adanın namını arttırmış. Zaman içinde Phuket adası, Portekiz, Hollanda, Fransa ve İngiltere’nin gözdesi haline gelse de Tayland altında varlığını günümüze kadar sürdürmüş.

16. yüzyılda Phuket’e ticaret yapmak için gelen Portekizliler burada Portekiz mimarisinde evler yaptırmışlar. Ardından kalay madenlerinde çalışmak için gelen Çinlilerin bu evlere yerleşmesi ve kendi kültürleri ile etkileşiminin ardından Çin-Portekiz mimarisinde evler oluşmuş. Phuket’de Penang ve Melaka’daki gibi Perakan kültürü hakim. Bu kültür, kalay madenlerinde çalışmak için Phuket’e gelen Çinli erkeklerin Malay kadınları ile evliliklerinden oluşan melez bir kültür (Buradaki Malay; Malezyalı anlamında değil de Phuket’in içinde yer aldığı Malezya yarımadası anlamında kullanılıyormuş). Bölgenin mimarisi ve özellikle de mutfağı üzerinde oldukça etkisi olan bir kültür olarak karşınıza çıkıyor. Bu kültürü biraz daha incelemek isteyenler için bir Phuket Baba Müzesi mevcut. Biz daha önce Melaka ve Penang şehirlerinde deneyimlediğimiz için bu seferlik bu müzeyi es geçtik.

Phuket eski şehir merkezinin çok hoş bir havası var. Rengarenk boyanmış eski evlerin arasında yürürken garip bir şekilde mutlu hissediyor insan kendini. İster istemez bir kaç dükkana girip alışveriş yapıyor. Mutluluk alışveriş ile desteklendiğinde mutluluk çemberi oluşuyormuş:) Şehrin sokakları duvar resimleri ile bezenmiş. Bu duvar resimleri, Penang şehrindekiler kadar meşhur olmayı başaramasa da eski şehri sokak sokak eğlenerek gezmenizi sağlamaya yetiyor. Soi Rommani, bu duvar resimlerinin en güzellerini görebileceğiniz sokaklardan bir tanesi.

Eski şehir merkezinin en keyif aldığımız bir diğer aktivitesi de pazar günleri kurulan gece pazarı oldu. Her ne kadar turistik yerleri çok sevmesek de bu pazarı çok sevdiğimi söylemem lazım. Canlı müzik eşliğinde son derece özenle hazırlanmış yiyecek ve hediyelik eşya stantları arasında gezindik. Sokak yemekleri ve gece pazarlarına alternatif olarak yemek yemek ve kahve içmek için bir sürü restoran ve kafe seçeneği var. Şehir merkezindeki barlar ise Patong Beach’e göre daha mütevazi ve daha sakin. Bebop Live Music Bar’da çok eğlendik mesela. Eski şehirde kalmayı seçtiğimiz için hiç pişman olmadık bence doğru bir tercih yapmışız.

Phuket Gece Pazarları

Phuket büyük bir ada ve bir sürü gece pazarı var. Küçük küçük yemek stantlarından ve hediyelik eşya dükkanlarından oluşan gece pazarı konseptini sevdiğimiz için bir çoğuna uğradık. Phuket şehir merkezindeki Talad Kaset Night Market ilk durağımız oldu. Ardından pazar gününde denk geldiğimiz için Talang Sunday Market‘e gittik. En keyifli gece pazarı burası bence. Hem yiyecekler leziz gözüküyor hem de hediyelik eşyalar genel olarak güzel. Bir de pazarın kurulduğu sokak da fotojenik olunca tadından yenmiyor.

Motor kiraladığımız gün ise ilk Kata Night Market ve Karon Night Market‘e uğradık. Karon gece pazarı daha büyük ve kıyafet satılan kısım daha geniş, Kata ise daha çok yiyecek ağırlıklı. Patong’a gelince önce yiyecek pazarı olan Night Market Patong‘a gittik oradan da Dragon Market‘in kurulduğu sokağa uğradık. Thai mutfağına bayıldığımız için bize hepsi güzel geldi.

Phuket Motosiklet Rotası, Plajlar ve Gece Hayatı

Phuket çok kocaman bir ada ve ana karaya karayolu ile bağlı. Adanın içinde bir sürü aracın trafikte seyrettiği çok şeritli ana yollar da mevcut. Bizim yaptığımız gibi adanın eski şehir merkezinden meşhur plajlarına doğru yol almak isteyince bu ana yollardan da geçmek gerekiyor. Yollar oldukça kalabalık, bazı merkezlere girişlerde trafik olduğu da oluyor. “Motorumu kiralarım, bir yanımda palmiyeler, diğer yanımda turkuaz deniz, basarım gaza” diye planlarınız varsa onun arasına birazcık araç kalabalığını ve adanın içinden geçen yolları eklemek gerekiyor. Biz yine de çok keyif aldık.

Phuket’in plajlarına gelirsek adanın doğusundaki ve hava alanının etrafındaki plajlara gitmedik. Motosikletimizi alıp en kuzeydeki Surin Beach’ten başlayıp güneye doğru sırasıyla Kamala Beach, Patong Beach, Tri Trang Beach, Karon Beach ve Kata Beach’e uğradık. Bence tüm plajlar birbirine benzer kocaman, upuzun ve biraz dalgalı. Patong, Kata ve Karon Beach en popüler ve kalabalık plajlar. Paradise Beach ve Freedom Beach girişleri ücretli plajlar. Phuket tahmin ettiğimden daha büyük çıktı açıkçası ve kocaman bir şehir gibi geldi bana. Neredeyse her plajın olduğu bölge kendi çapında küçük bir kasaba; bir çok kafe, restoran ve bar barındırıyor. Motosiklet rotamıza bu linkten göz atabilirsiniz.

Windmill Viewpoint
Windmill Viewpoint

Gece hayatı olarak da en popüler yer; bir çok gece kulübünün olduğu Patong bölgesi. Bence Phuket’in her yerinden eğlenmek için bu bölgeye geliyorlar. Biz Songran festivalinin olduğu gün Patong’da olduğumuz için ne kadar kalabalık olduğunu anlatamam. Onun dışında her plajın olduğu yerde ya da plaj olmasa bile yol üzerilerinde barlar var. Hava 6’da kararana kadar gezip, hava karardıktan sonra da genelde gece pazarlarında karnımızı doyurduğumuz için yorgunluktan her gece dışarı çıkmamız pek mümkün olmuyordu haliyle. İkinci gece çıkma hakkımızı da eski şehir merkezindeki barlarda kullandık.

Songkran Festival Kutlamaları

Tayland’ı ve festivallerini çok seviyorum. Aralık ayında Tayland’a ilk geldiğimizde Loy Krathong ve Yee Peng Festivali’ ne denk gelmiştik. Ardından da Nisan ayında Songkran su festivalinin kutlamalarına denk geldik.  Bol sulu geçen kutlamaların detaylarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Songkran festivali
Songkran festivali

Başka Başka

Phuket’i ziyaretimiz Güneydoğu Asya maceramızın beşinci ayına denk gelmişti. Haliyle bizim daha önce bu bölgede deneyimlediğimiz için Phuket günlerine dahil etmediğimiz bir çok aktivite oldu. Adanın kuzeyinde doğal bir park var mesela, çeşitli hayvanların rehabilitasyon merkezleri var. Hayvanların doğal ortamlarından ayrılmasına gönlümüz el vermediği için hayvanat bahçelerini ziyaret etmeyi tercih etmiyoruz. Ya da en azından fillere binmeyip, kaplanlarla fotoğraf çektirmemek isabetli olabilir.:) Tayland mutfağını sevenler için Phuket’te yemek kursuna gitmek muhteşem bir aktivite olabilir. Ayrıca Phuket’te ziyaret edilebilecek bir sürü Budist tapınağı mevcut. Son olarak bir çok meşhur ada Phuket’e oldukça yakın mesafede. Tekne ile Phi Phi adasına, James Bond Adasına veya Phang Nga Bay’a gitmek ne güzel olur! En meşhuru “The Beach” filmine ev sahipliği yapmış Maya Bay da Phuket ile Phi Phi adası arasında.

Çamaşır Yıkama

Phukette çamaşır yıkamak biraz zor oldu bizim için. Otele giderken gözümüze çarpan bir çamaşır yıkama yerine girdik ve çamaşırlarımızı atıp çalıştırdık. Neden olduğunu anlamadığımız bir şekilde diğer çamaşır yıkayan insanlardan biri kurutuyor aynı zamanda da demişti. Fakat fark ettik ki kurutma makinesi yok dükkanda. Sonra aldık tüm ıslak yıkanmış eşyalarımızı gece saat 22.00’da kurutma makinesi aramaya koyulduk. Pastal Restaurant & Bar’ın hemen yanındaki çamaşır yıkama yerini kapanmadan yakaladık. Bir bira içip elbiselerimizin kurumalarını bekleyip otele geri döndük. Yıkama 20 baht, kurutma 40 baht, toplam 40 bahta (2$) hallettik bu işi.

Yeme-İçme

Four Praya Chicken Rice Street Food (Lokasyon)

Yolda geçerken görüp oturduğumuz sokak yemekçisi. Vietnam ve Malezya’dan alışkın olduğumuz Çin yemeklerini özlemiştik. Ama biraz hayal kırıklığı oldu hem porsiyonlar çok küçük hem de çok lezzetli değildi. 120 baht (4$) verip night marketin yolunu tuttuk.

Pastal Restautant & Bar (Lokasyon)

Phuket’e geldiğimiz ilk gün çamaşırlarımızın yıkanmasını beklerken içeriden gelen canlı müzik seslerine  kulak verip oturduk. Biralarımızı söyledikten sonra canlı müzik bitti. Meğersem gençler aralarında toplanmış kendi kendilerine takılıyorlarmış. Vietnam’da olduğu gibi Tayland’da da karaoke bir numara. Samimi ortamını ucuz birayla birleştirmiş keyifli bir bar. Bir bira içip çamaşırlarımızı almak için kalktık.

Pastal Restautant & Bar

Bebop Live Music Bar (Lokasyon)

Çamaşırlarımızı kurutmayı başardıktan sonra otele bırakıp Phuket merkezindeki barlara akmaya karar verdik. Bebop Live Music Bar’ın olduğu cadde popüler sokaklardan bir tanesi. Karşılıklı bir sürü gece kulübü var. Bu barı seçmemizin nedeni canlı müzik yapılmasıydı. Biraz caz müzik dinleyip kulaklarımızın pasını sildik. Solistin sesi oldukça iyiydi ama biralar biraz pahalı. İki 33lük bira için 220 baht (7$) bıraktık.

Khun Jeed Yod Pak Restaurant (Lokasyon)

Phuket merkezdeki gerçekten ucuz bir Çin noodle restoranı. Şu ana kadar yemek yediğimiz neredeyse tüm Çin restoranlarını çok beğendik. Menüdeki yiyeceklerin çok pahalı olmamasından herhalde bir sürü şey sipariş verdik ve afiyetle yedik. Uygun fiyatlı olmasının yanı sıra oldukça da lezzetliydi yemekler. Aşağıdaki resimde gözüken harika yemeklerin tümüne 200 baht (6$) verip kalktık.

Phuket gezimizi de burada sonlandırdıktan sonra istikamet Koh Phi Phi! Adaya giderken Maya Bay’a da uzaktan bakmayı ihmal etmedik.:)

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close