Koh Tao Tayland körfezindeki ilk adamız. O kadar mutluyum ki Tayland’a Kasım ayında ilk geldiğimizde iklim şartlarından dolayı gitmeyi ertelediğimiz adalara Mart ayında sıra gelmişti sonunda. Tayland körfezindeki üç adadan (diğer ikisi Koh Phangan ve Koh Samui) biri olan Koh Tao dalış adası olarak biliniyor. Daha sonra uğradığımız Tayland’daki tüm adalarda dalış merkezleri bulunsa da buradaki kadar fazla değil. Tüplü dalış ve serbest dalış denemek mümkün.

Koh Tao oldukça küçük bir ada. Adanın merkezi dışına ulaşım için motosiklet veya araba şart. Ama çoğu dalış okulu Mae Haad iskelesi civarında. İskeleden birer saatlik yürüyüşler yapılarak ulaşılan plajları da tercih ederseniz taşıt olmadan da gayet keyifli zaman geçirilebiliyor. Yine yürüyerek gidilebilecek iskeleye yakın bir çok restoran da mevcut.

Nasıl Geldik?
Hua Hin-Koh Tao Tren ve Feribot Yolculuğu
Koa Tao Adası’na Chumphon iskelesinden feribot kalkıyor. Hua Hin’den Chumphon’a gidilebilecek en mantıklı tren saati gece treni. Sabah saatlerinde tren istasyonuna gidip aynı gece 23:30 trenine 3. sınıf tren biletlerimizi kişi başı 190 Baht’a (6.19 Dolar) aldık. Bangkok’tan gelen gece treni gündüz treni gibi gürültülü değilmiş. Satıcılar yok, herkes kendine bir koltuk bulmuş, bir şekilde sıkışıp uyumuş. 2 kişilik tren koltuklarına sığmak gerçekten yetenek istiyor. Turgay bu sefer ilk uyuklayan olunca uyanık olma nöbeti benim oldu. Bir yandan da önümden geçen 4 farklı boyuttaki “hamam böceklerinin yaşam döngüsü” tadındaki canlı belgeseli izlemeye koyuldum. Sabah 5 civarında Chumphon tren istasyonuna vardık. Daha önce biletlerimizi almadığımız için ilk iş Koh Tao feribot bileti almak oldu.

Chumphon – Koh Tao feribot seferini yapan iki firma var. Biri Lomprah diğeri Songserm. Biletleri iskeleden alırsanız sadece feribot; tren garından alırsanız otobüs + feribot şeklinde satılıyor. Bir nevi servis sunuyorlar. Lomprah’ın tren garında ofisi var, Songserm’in yok. O sebeple tüm turistler Lomprah firması ile gitmeyi tercih ediyorlar, gişenin önünde uzun bir kuyruk görebilirsiniz. Kendi web sitelerinden bilet alıp bastırıp yanınızda taşıyabilirsiniz. Bizim gibi varınca alırız diyenlerdenseniz ucuz olanı almak isteyeceksinizdir.
Songserm biletleri daha ucuz. Trenden iner inmez biletiniz var mı diye soran bir sürü insan hücum ediyor. Biz Lomprah bilet gişesindeki kıza sorup onun gösterdiği Songserm’in satış yetkilisi olduğunu tahmin ettiğimiz kişiden internet fiyatı ile aynı fiyata bilet aldık. Kişi başı iskeleye servis dahil 500 Baht (16.28 Dolar). Ayrıca tourist information ofisindeki teyze de satıyor bu biletleri ama biz güvenemedik. Biletin üzerinde sadece botta geçerlidir yazması biraz endişelendirse de satan kişinin dediği yerden tam saatinde servis otobüsü kalktı. Bizi iskeleye kadar getirdi. Saat 07:00’da kalkan feribotumuz saat 10:10’da Koh Tao iskelesine yanaşmıştı. Bir de feribotun içi klimadan dolayı çok soğuk oluyor, mont hırka ne varsa almak lazım yolculuk öncesi.
Nerede Kaldık?
Neptune Hostel (Lokasyon)
Koh Tao konaklamamızı çok sevdik. Kalınabilecek en merkezi yerde, tam Songserm iskelesinin karşısında kaldık. Otele vardıktan sonra boş odaları olup olmadığını sorduk ve bize verecekleri odanın ışık aldığından emin olduktan sonra odayı tuttuk. Oda çok rahattı, banyo çok kullanışlı ve temizdi, odada yeterince alan vardı ve klimalıydı. Adalardaki konaklamalarda olmazsa olmaz olan şey klima oldu bizim için çünkü gerçekten hava çok sıcak olabiliyor.
Ücreti: Klimalı, tuvaleti banyosu içinde iki kişilik oda gecelik 22 Dolar.
Neler Yaptık?
Koh Tao Akşamüstü Yürüyüş Rotaları ve Plajlar
Adanın en merkezi plajı Saire Beach, adanın batı kıyısında. İskeleden yürüyerek 15 dakikada ulaşılıyor. Tam tersi istikamette yarım saat yürüyerek ulaşabildiğiniz Jansom Bay ve Sai Nuan Beach var. Güney ucundaki Shark Bay ve Freedom Beach, doğusundaki Ao Leuk ve Tanote Bay’da çok güzel gözüküyordu ama bizim çok enerjimiz yoktu. En çok da neredeyse tüm fotoğraflarda görüp gidemediğimiz Koh Nang Yuan adası için üzüldüm, bir dahaki sefere artık. Adanın kuzeyindeki Mango Bay ise ulaşım zorluğu yüzünden pek listeye almadığımız bir koydu. Koh Tao’da plajların işletme hakları şahıslara ait ve bu sebeple 100-200 Baht aralığında bir plaj ücreti alıyorlar. Diğer adalarda plajlar çok büyük olduğu için kapatamıyorlar ama Koh Tao’da tek bir giriş noktasının olduğu minik plajlar için ücret almak çok da zor değil. Akşam 5’ten sonra giderseniz para alacak kimse olmayabilir, biz iki tanesine ücretsiz girdik. Adanın plajlarını ziyaret edip muhteşem manzaralarını keşfettiğimiz iki yürüyüş rotamızdan ilkine Koh Tao Yürüyüş Rotası 1 linkinden diğerine ise Koh Tao Yürüyüş Rotası 2 linkinden erişebilirsiniz.

Dalış Noktaları ve Su Altı
Koh Tao kaplumbağa adası demek :). Ada deniz kaplumbağalarının yaşam alanı ayrıca Koh Phangan tarafından bakıldığında ada kaplumbağaya da benziyor. Koh Tao tüplü dalış ve serbest dalış için harika bir yer. Hem çok fazla dalış okulu ve hem de dalış noktası var. Şansınıza bağlı olarak değişmekle beraber görüş mesafesinin çok iyi olduğu söyleniyor. Bizim bir dalışımız çok iyi değildi ama görüş genel olarak 10 metre civarlarındaydı. Canlılık açısından resifler rengarenk. Yavru köpek balıkları da görülüyormuş ama biz deniz kaplumbağası, barakuda, box fish, triggerfish, yellow spotted stingray, müren, butterfly fish ve bolca palyaço balığı ile yetindik. 🙂 Koh Tao dalış yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Gece Kulüpleri ve Barlar
Koh Tao belki bizim gittiğimiz zamandan dolayı belki de genelde dalış için gelen insanlar erken yattığı için gece hayatı ile bilinen bir ada değil. Biz gittiğimizde de oldukça sakindi. Full moon partileri için komşu ada Koh Phangan’a gidiliyor. Mae Haad Beach’den Sairee Beach’e doğru giden caddenin üzerinde barlar var. Bir çoğu 18-25 yaş arası gençlerin takıldığı mekanlar olduğu için bizi çok açmadı ama o kadar yol gelmişken de ateş şovu izlemek için Lotus Bar‘a oturup birer kokteyl içtik. Gece bir gibi dönerken yol üzerinde gördüğümüz bir iki dükkandan bira alıp içe içe otele yürüdük. Bir çok mekan kapanmıştı ve sokaklar çok sessizdi hatta. Sabah çok erken kalktığımız için gece takılmak isteğimiz yoktu ama gece hayatı için değil deniz, plaj, güneş ve dalış için gelmek lazım bu adaya.
Yeme-İçme
Yang Restaurant (Lokasyon)
Adaya ayak bastığımız ilk gün şöyle bir tur atıp uğradığımız ilk restoran oldu. İskeleden buraya kadar yürümenin pek iyi bir fikir olmadığını söylemek lazım. Yemeklerin lezzeti standart sayılır, bir kere daha gelmemiz için bizi çekecek bir özelliği yoktu. Fried Mama Noodle with Seafood, Panjang Noodle Seafood ve bir büyük bira 240 Baht (7.8 Dolar) tuttu.
Neptune Restaurant (Lokasyon)
Kaldığımız otelin çok güzel bir terası var. Otelde kalanlar için indirimli yemek servisi yapıyorlar. Normalde de restoran kısmının yemekleri oldukça güzel, pizzaları meşhur olmalı ki paket pizza almaya gelen bir iki kişi gözüme takıldı. Tam kafa dinlemelik.
Banana Monkey (Lokasyon)
Burası adadaki favori mekanımız. Terlikleri kapıda çıkartıp içeri girmek insanı evinde gibi hissettiriyor. Yiyecek içecek sunumları çok iyi. Her masada priz var ve etrafta bilgisayarı ile çalışan çok fazla insan var. Kendini garip hissetmiyorsun. Biz de içeride belirlediğimiz bir masaya oturup her gün 5-6 saat takıldık. Yemekler ve kahveler dahil günlük 400-500 Baht (13-16 Dolar) bıraktık. Akşam 17.00’da kapanıyor.
Bam Bam (Lokasyon)
Merkeze yürüyerek beş dakika mesafedeki bu restoranın Google Maps yorumları çok iyiydi. Biz de değişiklik olsun diye gittiğimiz bu restorandan memnun kaldık. Hamburgerimi ananslı istememe rağmen içine koymayı unuttular ama cheeseburger de çok lezizdi, keyifle yedik. Hamburger, Pad Thai ve biralar toplam 320 Baht (10.51 Dolar) tuttu.
Long Thai Food (Lokasyon)
Menümüzde köri yemeği ve deniz mahsullü Pad Thai vardı bu sefer de. Değişiklik olsun farklı mekanlarda yiyelim dedik. Restoran sahibi çok misafirperver olmasa da yemekler güzeldi. Biralar dahil toplam 370 Baht (12.15 Dolar) bıraktık.
Sokak Yemeği Stantları (Lokasyon)
Koh Tao her ne kadar Avrupalı turistlere veya kısa süreli tatil için gelenlere pahalı gelmese de kuzey Tayland’a göre hele de bir önceki lokasyonumuz olan Vietnam’a göre biraz pahalı. Genel olarak adada konsept mekanlar ve Avrupa mutfağı bulmak çok kolay. En uygun fiyatlı olarak yenebilecek şey ise sokak yemekleri. Çok büyük olmasa da sahile paralel olan sokakta gece pazarı tadında birkaç stant mevcut.
Da’s Sandwiches (Lokasyon)
Koh Phangan feribotuna binmeden önce atıştırmalık bir sandviç aldık buradan. Bir tanesini ikiye bölüp verdi hatta yolda Turgay ile paylaştık. Hayatımda yediğim en iyi sandviçlerden biriydi, diğerini de Hanoi’de tren yolunda yemiştik.