Siem Reap

Siem Reap Kamboçya’nın en bilinen şehri çünkü bu şehre neden gelinir sorusunun cevabı dünyaca ünlü Angkor Wat. 9. yüzyıldan itibaren Kimer İmparatorluğu’nun merkezi olmuş bu tarihi şehrin kalıntıları arasında gezerken adeta büyüleniyor insan. 

IMG_20190216_140257.jpg
Angkor Wat

Güneşin Angkor Wat üzerinden yükselmesini izlemek oldukça keyifli bir an. Okuduğumuz yazılarda kalabalıktan çok şikayet edilmişti, biz oradayken kalabalığın farkında bile değildik açıkçası, sonrasında fotoğraflarda gördük. Kendinize güzel bir yer bulunca anın tadını çıkartabiliyorsunuz. Gün doğumunun ardından üzerinde gülümseyen yüzlerle ünlü Angkor Thom ve ağaç kökleriyle sarmalanmış Ta Prohm’u mutlaka görmek gerekiyor. Tapınaklar arasında gezerken bizim çok keyif aldığımız bir şey de Neak Pean’a giden yoldan yerel müzikler eşliğinde yürümekti. Müzik yapanlar hep oluyor mu bilmiyorum ama biz geçerken yürüyüş yolunun başında sağ taraftaki çardağın altında duruyorlardı.

IMG_20190219_074103.jpg
Angkor Tapınakları

Tüm gün güneşin altında geçirdiğiniz tarih yolculuğunun ardından hala enerjiniz varsa Siem Reap’in barlar sokağında yorgunluğumuzu atmak, hemen karşısındaki gece pazarına gidip stantlar arasında dolanmak oldukça keyifli. Kamboçya’nın diğer şehirlerine nazaran oldukça hareketli bir gece hayatı var. Turist akınına uğrayan Siem Reap’ın mutfağı da bir hayli geniş seçenekler sunuyor. Bizim tercihimiz nispeten yerel yemekler olsa da, birbirinden şık restoranlarda arada diğer ülke mutfaklarını da denemiş olduk.

IMG_20190217_185827
Burger Gourmand

Vaktimiz vardı da halimiz olsaydı Kulen Dağı’na tırmanır ya da Tonle Sap Nehri’nde yüzen kasabaları ziyaret ederdik, her şeyi yapamayız ya canım!

Nasıl Geldik? (Koh Rong’dan Siem Reap’e)

Eğer bundan 2 ay önce olsaydı stresten birbirimize gireceğimiz bir yolculuk olurdu. Yavaş yavaş Asya’nın olası gecikmelerine alışmaya başladık. Her şey olabilir, iptaller mümkün. Yine de şu ana kadar hiç kaçırdığımız uçak, otobüs, feribot olmadı. Çok şanslıyız belki.

Koh Rong’dan Sihanoukville’e feribot ile oradan da Siem Reap’e  otobüsle geçmeyi planlamıştık. Feribot biletini geliş-dönüş olarak satıyorlar. Dönüş bileti almamıza gerek kalmadı sadece bir gün önceden iskeleye gidip, gideceğimiz feribot saati için biletlerimize damga vurdurduk. Feribotlar doluyor son dakikaya kalmamakta fayda var.

Otobüs biletlerimizi nakit paramız kalmadığı için Sihanoukville’e gidince almayı düşünüyorduk ama kredi kartı ile satan bir yer bulduk. Önceden almak lazım bence çünkü bilet alırken gitsek mi diye düşündüğümüz Battambang biletleri bitmişti mesela. Kişi başı 13 Dolar karşılığında 19:30 gece otobüs biletlerimizi Koh Rong’da Paradise Hotel’den kredi kartı ile aldık (%3 fark ödeyerek).

Saat 16.00 için onaylattığımız feribotu beklemeye başladık. 17.00’den önce gelmeyeceğini tahmin ediyordum aslında çünkü bizim adaya gelirken varışımız 17.10 civarında olmuştu. Feribot ancak 17.40’da geldi ve 10 dakika içinde kalktı. Böylelikle Sihanoukville’deki 19.00 servisimize ucu ucuna yetişmiş olduk. Servis bizi iskelenin çıkışında sağdaki Buvasea ofisinden aldı ve Virak Buntham otobüs firmasının kalktığı terminale bıraktı.

Bu arada bize 19:30 otobüsü için bilet kesmişlerdi ama böyle bir otobüs yokmuş, saat 20.00 otobüsüymüş aslında ve yataklıymış️Hep yataklı otobüslere binmek istiyordum inanılmaz mutlu oldum. Zaten biraz halsiz olduğum için 12 saat yolu oturmak yerine yatarak geçirmek daha keyifli oldu. Çarşaflar, yastık kılıfı vs. tertemizdi.

Her ne kadar otobüs her saat başı yolcu indirme bindirme ve çiş molası verse de sabah 08:00’de gecikmesiz olarak Siem Reap’e vardık. Tuvalet molası için tesise gitme zorunluluğu yok buralarda yol kenarları doğal tuvalet. Bir an camdan bakınca birinin evinin önüne işeyen bir adam bile gördüm. Neyse plastik çöp atmasından iyidir.

Otelimiz otobüs terminaline yürüme mesafesinde olmadığı için tuk-tuk kullandık. Grab ya da Passapp uygulamaları Kamboçya’da çok işe yarıyor. İndirim kuponu ile 1 Dolar’a otelimize gelmiş olduk.

Nerede Kaldık?

Naga Angkor Hotel (Lokasyon)

Koh Rong’da denizde saatlerce kalınca üşüdüğüm için hastalandığımı ve yüksek ateşli günler geçirdiğimi sanıyordum ama ateşim 3. günün sonunda düşmeyince doktora gittik ve aslında Dengü Fever olduğumu anladık. Durum böyle olunca biraz konforlu bir konaklama ihtiyacımız doğdu ve tuvalet banyosu içinde olan oda için geceliği 19 Dolar’a 3 gece rezervasyonumuzu yaptırdık. Ben iyileşene kadar da uzattık.

Kahvaltısı saat 7-9 arasındaymış, bu bilgiyi bize vermedikleri için ilk gün kaçırmış olduk. Çamaşır yıkama hizmetleri kilo başı 2 Dolar istiyorlar ama çevrede 1 Dolar. Menüdeki yemeklerin fiyatları 6 Dolardan başlıyor, çevredeki restoranlarda 2-3 Dolara karnımızı doyurabileceğimiz yerler bulduk. Yukarıda saydığım fiyat farklarının dışında otel odası çok güzeldi. Alt kattaki restoranı çalışma alanı olarak kullandık. Benim yatarak geçirdiğim günleri Turgay da değerlendirmiş oldu böylelikle.

Siem Reap’te nerede kalınır sorusunun cevabı ise barlar sokağına yürüme mesafesinde olan her yer makul. Angkor Wat için illaki bir araç tutmak gerekiyor, gece hayatı için merkeze yakın olmak güzel oluyor.

Neler Yaptık?

Hastalık Molası-Dengue Fever

Siem Reap’e damgasını vuran en büyük hatıramız benim hastalık sürecim oldu. Asya’ya gelmeden önce Karaköy’deki Seyahat Sağlık Merkezine gidip gideceğimiz bölgede olabilecek hastalıklara karşı hangi aşıların gerekli olduğunu öğrenmiştik. Tifo aşısını orada hemen yaptılar. Hepatit B (Hepatit A bulamadık), tifo ve tetanos aşılarını özel sağlık merkezlerinde yaptırdık. 1 yıl kapsamlı seyahat sağlık sigortaları 1500 Dolar civarında olduğu için ilk 3 ayı kapsayan acil durum seyahat sağlık sigortası yaptırıp yola çıktık. Tam da 3 ayımızı doldurmuşuz yolda, nasıl mutluyuz derken ben “dang humması” oldum.  Böylelikle sağlık sigortamızın geçerlilik süresinin 90 gün olduğunu hatırlamış olduk. Bize nur topu gibi bir hastalık hediye etmiş olsa da Siem Reap’i devasa büyüklükteki muhteşem bir yapıt olan Angkor Wat ile hatırlayacağız. 

IMG_20190212_192251.jpg
Hastalığın 5. günü

Angkor Tapınakları

Angkor Wat için Kamboçya’nın simgesi diyebiliriz, öyle ki bayraklarında bile resmi var. Aynı zamanda ülkenin en çok turist çeken yeri. Kamboçya’ya giden turistlerin çoğu Phnom Penh’e inip, oradan Siem Reap’e geçip Angkor Wat’ı gezip bir ihtimal araya bir şehir daha sıkıştırıp maksimum 2 hafta içinde Kamboçya’dan ayrılıyorlar. Biz Kamboçya’da vizemizin son damlasına kadar kaldık. Angkor Wat’ı hakkını vererek gezmek için minimum iki gün ayırmak gerekiyor. Kimer İmparatorluğu’na dair bir sürü şey öğrendiğimiz Angkor Tapınakları gezi notlarımıza göz atabilirsiniz.

IMG_20190216_123819.jpg
Angkor Tapınakları

Siem Reap Barlar Sokağı ve Gece Pazarı (Night Market)

Kaldığımız otele 10 dakika yürüme mesafesindeki gece pazarı tam şehrin merkezinde bulunuyor. Kıyafet, hediyelik eşya kısmının tam karşısında barların olduğu hareketli sokak başlıyor. Bence gece hayatı için Kamboçya’daki en turistik yerlerden biri. Barların hepsi açık, bir çoğunda canlı müzik var, alkol ucuz, daha ne olsun. 

Yeme-İçme

Golden Pumpkin Restaurant (Lokasyon)

Siem Reap’e gelince lokal restoranlarda fiyatlar düştü. Otelimizin yemekleri oldukça pahalıydı o ayrı. Bu restoranı öve öve bitiremeyeceğim şimdi çünkü bize muhteşem bir yemek zevki yaşattılar. Siem Reap’te kaldığımız günler boyunca defalarca kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği için gittik. İkram olarak verdikleri ananastan sabah kahvaltıda sundukları çaylara, güler yüzlerine hayran bıraktılar bize. Fiyatlar da oldukça uygun. Her şey dahil iki kişi 10 dolardan fazla vermedik hiç. Bir de aşçı hanım bana turptan yapılmış çiçek hediye etti, çıkana kadar sakladım sonra dayanamadım yedim.

ឣាហារដ្ឋាន ស្រីញឹម II (Lokasyon)

Burası kaldığımız otele en yakın ve en ucuz restoran olunca ben hastayken Turgay’ın, iyileşince de ikimizin uğrak yeri oldu. Bok choy with beef (bir nevi etli ıspanak) ve rice with beef (etli pilav) yedik sürekli. Toplam 4,25 Dolara mis gibi karnımızı doyurduğumuz en güzel lokanta.

ភោជនីយដ្ឋាន ច័ន្ទះ១០មករា  (Lokasyon)

Yerel lokantalardan bir tanesi, yemekler lezzetli, fiyatlar uygun ve 3 Dolar civarında. En önemli özelliği Kamboçya’daki bedava bira kampanyasını uygulayan tek yer. Teneke biraların açma halkasının altında bedava bira kazandınız yazısını bulunca gerçekten bedava bira kazandığınızı sanıyorsunuz ama durum öyle değil. Kimse bedava vermiyor. Bakkalda bira 0.5 Dolarsa yarısını istiyorlar hala. Bu mekanda bedava aldık gerçekten, Sadece o mekandan aldığın birada bedava çıkarsa veriyorlar. 

Happy Siem Reap Pizza (Lokasyon)

Kamboçya’daki mutlu pizzalar sizi gerçekten mutlu ediyor. Sipariş verirken özellikle belirtirseniz 2 Dolar karşılığında içine ot ekliyorlar. Ben hala hasta olduğum için bu seferlik mutlu olamadık. 7 Dolara oldukça lezzetli bir orta boy pizzayı paylaştık.

Burger Gourmand (Lokasyon)

Siem Reap Kamboçya’nın en turistik yeri olunca şık restoranlar da oldukça fazla. Benim çok sevdiğim Blue Burger ve duyunca yüzümüzde bir tebessüm belirmesine sebep olan Kampot Pepper Burger sipariş verdik. Hamburgeri lezzetli olmasına karşın yediğimiz en iyi burger değildi. Yine de atmosferi oldukça güzel diyebiliriz ve 17 Dolar ödedik.

Siem Reap’den sonra bir sonraki ülkemizin vize işlemleriyle ilgilenmek için Phnom Penh’e geri döndük .

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close