Kuala Selangor birçok turist için günübirlik turlarla gidilebilecek bir yer. Biz biraz abartıp 2 gecemizi geçirdik. Hiç bitmesin dediğimiz anlardan birini bu şehirde yaşadık. Binlerce ateş böceğinin aynı anda yanıp söndüğünü görmek muazzam bir şeymiş. Son gece doğal parkın içinde kalmıştık. Tam odamıza giderken yolunu kaybetmiş bir tane ateş böceği gözüktü. Sırf o anki şaşkınlığımız ve mutluluğumuz için bile iyi ki gelmişiz bu şehre dedik.

Kuala Selangor ismini Selangor Nehrinden alıyor. Kuala Malayca nehirağzı, nehrin denizle buluştuğu yer demek. Selangor isminin doğuş efsanesi oldukça sevimli. Çok eski bir sultanlık olan Melaka’dan bir savaşçının ordusu ile kuzeye doğru yol alması sırasında dinlenmek için bir ağacın altına uzandığı sırada burnuna bir karasinek (langau) konması ile başlar. O hışımla burnuna bir tokat atar ama sinek kaçıverir. Yüzünde acı ile kalır bizim yiğit savaşçı. Bu olay kendisinde bir aydınlanma yaratır ve daha önce hiç kimseye bu şekilde yenilmediğini farkeder. Savaşmayı bırakır ve buraya yerleşmeye karar verir. Şehrin adı bir sinek yani se-langau olsun der, yıllar içinde selangor olarak verilir.
Bir hikaye daha vardı, eğer bir daha Kuala Selangor’a yolumuz düşerse Malawati Tepesindeki Kuala Selangor Tarih Müzesinde tekrar hatırlarız artık.
Nasıl geldik?
Malezya turumuza başlarken Kuala Selangor’a gidip buradan İpoh ya da Penang’a geçeriz diye planlamıştık ama Kuala Selangor’a gelince anladık ki sadece Kuala Lumpur-Kuala Selangor arası seferler mevcut. Kuala Lumpur’da Medan Pasar durağından kalkan 100 numaralı hat Kuala Selangor’a gidiyor. Durak, Medan Pasar saat kulesi ile Masjid Jamek metro durağı arasında kalıyor. Biz 12:10’da duraktaydık, otobüs saat 14:00’da geldi. Her ne kadar googlemaps ve moovit’de yarım saatte bir sefer gözükse de, arada sektiği oluyor demek ki. Otobüs bileti kişi başı 7.30 RM (1,76 Dolar). Hoplaya zıplaya yaklaşık iki buçuk saatlik yolculuk sonrasında Kuala Selangor otobüs durağında indik. 20 dakikalık bir yürüyüş sonrası otelimize vardık. Normalde otobüs durağından şehir merkezine de otobüs varmış gezerken fark ettik ama biz her türlü yürümeyi tercih edecektik zaten.
Nerede Kaldık?
Kuala Selangor Boutique Hotel
Kuala Selangor’daki en uygun fiyatlı otelden pek bir beklentimiz yoktu açıkçası. Yine de bizi çok şaşırttı. Çift kişilik yataklı, banyolu ve klimalı odada 10 Dolar karşılığında kaldık. Yumuşak yatak, sıcak su ve banyomuz vardı. Daha ne olsun. Tek sıkıntı odada cam olmamasıydı. 1 günlük konaklamalarda o kadar takılmıyoruz artık.
Taman Alam-Kuala Selangor Nature Park
Aslında 1 gece kalmayı planlıyorduk ama otobüste tanıştığımız Japon kız ben doğal parkta gönüllülük yapıyorum dilerseniz orada da kalabilirsiniz deyince aklımızı çeldi. O sabah Skymirror saatini kaçırmıştık belki ertesi gün gideriz diye heveslenince de 1 gece daha kalalım bari dedik.

Fiyatlar aşağıdaki gibi:
Ortak tuvaletli kulübe (A-frame Hut) (2 kişilik) – 30 RM (7.30 Dolar)
Özel tuvaletli kulübe (Chalet) (2 kişilik) – 60 RM (14.65 Dolar)
Hostel Odası (2 kişilik)- 175 RM (42.72 Dolar)
Yatakhane Odası (6 Kişilik) – 220 RM (53.71 Dolar)
Ortak tuvaletli kulübede kalmak istedik önce (a frame hut). Meğersem maymunlar ortak tuvaletin çatısını yıkmışlar. Mecburen tuvalet ve banyolu kulübede (chalet) kaldık. Doğanın içinde bir başımıza olmak çok ilginçti. Parkın içinde olduğumuz için giyinik kuşandık, sinek ilaçımızı boşalttık üstümüze gece yürüyüşüne çıktık. Biraz ilerledikten sonra zifiri karanlıkta ormanın içinde olmak ürkütücü gelmeye başladı, geri döndük. Ah fenerimiz olaydı🤣
Neler yaptık?
Şehir oldukça küçük ve gezip görülecek yerler birbirine çok yakın. Malezya’nın diğer popüler şehirlerine göre oldukça basit kalıyor. Yine de biz koşturmadan gezmeyi seven insanlar olarak çok keyif aldık:)
Yüzbinlerce Ateşböceği (FireFlies)
Kuala Selangor’a herkes ateş böceklerini görmek için geliyor. 1970’li yıllarda Malay bir iş adamı durumu keşfetmiş ve bir sürü küçük tekne ile bu işe girmiş. Şimdilerde yerli ve yabancı turistleri bu görsel şölene şahit olmaya götürüyorlar. Selangor nehri boyunca yetişen Berembang ağaçları ateş böcekleri için doğal bir habitat oluşturmuş.
Kuala Selangor’da ateş böceklerini görmek için katılınabilecek birçok tur seçeneği mevcut. Biz The Fireflies Park Resort’a gitmeye karar vermiştik. Buraya taksi ile gidip (tek yön yaklaşık 10 RM (2.44 Dolar)) sonrasında kişi başı 15 RM (3.66 Dolar) olan 45 dakikalık tura katılacaktık. Akşam üstü şehri gezmeye çıkınca Sky Mirror iskelesindeki başka bir turu fark ettik. Kişi başı 30 RM (7.32 Dolar) olduğunu görünce ekstra taksi tutmaya üşenip bu tura katıldık. Saat 19.30 ve 20.30 olmak üzere iki sefer düzenliyorlar. Biz ilkine katıldık. Kesinlikle hayatımızdaki en güzel anlardan bir tanesiydi. 45 dakika yetmedi. Şimdiki aklım olsaydı 8 buçuk seferini de yapalım diye tuttururdum.
Taman Alam-Kuala Selangor Nature Park
Kuala Selangor Doğal Parkı, 1940’lı yıllarda önce tuz üretmek için, daha sonrasında da golf sahası, alışveriş merkezi vs. yapmak için talan edilmiş ormanların 1990’lı yıllarda tekrar ağaçlandırılmasıyla oluşturulmuş ve doğal yaşam koruma altına alınmış bir alan. Bunun gibi sonradan oluşturulan ormanlara “secondary forest” diyorlar. Mangrove ormanları, göçmen ve göçmen olmayan kuşlar, birçok hayvan ve bitki türü ile buraya özel gri tüylü maymun (silver leaf monkey) ve uzun kuyruklu maymun (long-tailed macaques) türlerine ev sahipliği yapıyor.
Parkın içindeki yürüyüş yolu, Mangrove ormanlarının olduğu alan dahil yaklaşık 1 saatte tamamlanıyor. Etrafta dolanırken bu bölgeye özgü bitkileri anlatan İngilizce açıklama tabelaları oldukça yardımcı oluyor.
Biz her ne kadar anlamasak da sabah erken saatte kuş gözetleme kulesine çıkıp yarım saat etrafa bakındık. Bu sırada maymunlar bize eşlik ettiler. Yengeçleri ve mudskipperları da gördük.😄Şehrin hemen merkezinde olduğu için araçla ulaşıma gerek yok.
Malavati Tepesi (Butik Malavati)
Kuala Selangor Parkı Malavati tepesinin hemen eteğine kurulmuş. Kuala Selangor Doğal Parkından çıkıp 10 dakika yanındaki tepeye tırmandığınızda Malawati tepesine çıkmış oluyorsunuz.
Buradaki en önemli etkinlik maymun besleme. 10 RM’ye (2,44 Dolar) bir çuval meyve satıyorlar, maymunların besleme bölgesine gidip tek tek verip seviyorsunuz hayvanları.

İlk defa bu kadar yakından maymun gördük, tüm maymunların da yediği önünde yemediği arkasında olunca başka bir ülkeye bıraktık bu aktiviteyi. Tepede saat 5’e kadar açık olan ücretsiz Kuala Selangor Tarih Müzesi var. Biz çok etkilendik, saatlerce Selangor Sultanlığının tarihini okuduk. Müzenin önü gün batımını izlemek için birebir.

Qi Jian Xian Shi Fo Zu Gu Miao Tapınağı (Temple)
Bu Çin Tapınağı ulaşmak için Selangor Nehrini geçmemiz gerekiyordu. Bizim kaldığımız otel ve Kuala Selangor Doğal Parkı nehrin diğer tarafında yer alıyor. Sanırım taksi ya da Grab tek alternatif ulaşım için. Biz yürümeyi tercih ettik ama otoban kenarından oldukça sevimsiz bir yoldan geçmek gerekiyor. İki katlı mağara şeklinde oldukça ilginç bir tasarımı var. Çevresinde deniz mahsulü yiyebileceğiniz restoranlar da mevcut.
İçimizde Kalanlar: SkyMirror
Kuala Selangor’un en önemli ikinci etkinliği bu. Suyun çekilmesinden dolayı oluşan kumsala gidip yansımalı fotoğraflar çekebiliyorsun. Gitsek mi gitmesek mi arada kalmıştık ve ilk günkü otel odamız penceresiz olduğu için uyanamadık. İkinci gün de birkaç tane firmaya yazıp fiyat aldık ve bir tanesiyle saat 08:30’da tekne kalkacak diye anlaştık. Sabah 08:00’de iskeleye vardığımızda tekne 07:30’da kalktı dediler (Suların çekilmesi ayın fazına göre oluyor, haliyle teknelerin kalkış saati her gün değişiyor). Çok pahalı olduğunu düşünüyorduk, içimize sinmemişti zaten onun için çok üzülmedik, kızdık biraz bizi yanlış yönlendirdikleri için çünkü onlar yüzünden bir gece daha konaklama aldık bir nevi. Fiyatlar 120 RM (30$) civarında; fiyatın içinde gidiş-dönüş tekne seferi, öğle yemeği ve bir tane fotoğraf bulunuyor. Turu düzenleyen birçok firma var, bir tanesi de bu linkte. Bu firma aynı zamanda bizim Fireflies turu için de gittiğimiz bir firma. Katılamadığımız için yorum yapamıyoruz ne yazık ki.
Yeme-İçme
Restoran Rahmaniyah
Otelimizin hemen yanındaki Hint Restoranında tıka basa karnımızı doyurduk. Hintli müslümanların geldiği bir restorandı burası o sebeple helal yemek satıyor. Et, balık, tavuk ve sebze çeşitlerinin olduğu açık büfeden, istediğiniz şeyleri pilav yanı alabiliyorsunuz. Daha sonra garson gelip tabağınıza bakıp ne kadar tuttuğunu hesaplıyor. İki gün üst üste gidip 20 RM (4,88 Dolar) ve 34 RM (8.30 Dolar) ödedik. Daha Hindistan’a gitmediğimiz için Hint yemek kültürünü çok bilmiyoruz ama Malezya’da karşımıza çıkan Hint restoranlar genelde bu şekilde. Oldukça lezzetliydi yemekler zaten daha beğenmediğimiz Hint yemeği olmadı.
Auntie Foo
Kuala Lumpur’daki hostelde kalırken Lonely Planet Malezya kitabını görünce, kütüphaneden dönüşte bırakmak üzere ödünç almıştık. Bu mekan Lonely Planet’ta turistik aktiviteler, otobüs biletleri vs. için bilgi alabileceğimiz yazılı olduğu için uğrayalım dedik. Bir de çok hoş tasarımı vardı özlemişiz bizim oralardaki kafeleri. Restoran gözüktüğü gibi tam batı tarzında 🙂 25 RM’ye (6.10 Dolar) karnımızı doyurduk (3 top dondurma, içecekler ve yemek dahil). Otobüslerle ilgili internetten yazılandan daha fazla bilgileri yok.

Turlar konusunda bizi biraz hayal kırıklığına uğrattılar çünkü 18 RM’ye ateş böcekleri turu düzenlendiğini söyleyip buraya gelin dediler. Bize saçma geldi çünkü 18:00’da kapatıyorlar, tur 19:30’da gözüküyordu. Bir türlü anlaşamadık. Sonra turu organize eden, River Cruise firmasının internette adresini bulduk gittik 42 RM çıktı ve tabi ki binmedik, gerisi geri otele yürüdük. Bu arada Malezya’da her şey Malezyalılar için turistlerden daha ucuz. Bize Malezyalı fiyatını söylemişler.
Karnımızı doyurduktan sonra Kuala Selangor’a veda edip Kuala Lumpur’a geri döndük. Burdan sonraki durağımız Penang🙂
Harika bir yazı olmuş, umarım birlikte bolca gezer ve blog yazıları yazarsınız 🙂
Seyahat etmek istediğim yerlere bir yenisi eklendi sayenizde, sevgiler 💫
BeğenBeğen
Çok teşekkürler, biz de yeni başladık gezmeye, kolay kolay da durmaya niyetimiz yok. 🙂
BeğenLiked by 1 kişi