Kendini biz bir daha gelene kadar böyle iyi sakla Ngapali!

Kalbimi Ngapali’de bıraktım desem yalan olmaz herhalde. Muhteşem beyaz plajı, denizi ve yemekleri ile 3 gün nasıl geçti anlamadık. Her ne kadar son derece lüks oteller sahil hattını kapatmış olsa da çok meşhur olmama özelliğini korumasından dolayı; sakin, sessiz kelimelerle tarif edilemeyecek kadar huzur dolu bir yer burası. Dönüş biletimizi almamış olsaydık vizemizin son gününe kadar burada kalalım diye tuttururdum kesin.

IMG_20181220_131722.jpg
Ngapali Plajı

Nasıl Geldik?

Ne siz sorun ne biz söyleyelim:) İnternetteki bilgilerden sanki önce Pyay’a gidip oradan Thandwe bileti alıp, Thandwe’den de Ngapali Beach’e gitmemiz gerekiyor gibi algılıyorduk, yani üç ayrı otobüs ayarlamamız gerekecekti. Bagan’da kaldığımız otele sorduk Ngapali’ye gidebiliyor muyuz diye evet dediler.  Şansımıza sadece Pyay aktarmalı otobüs bulduk otelden. En azından biz kendimizi şanslı hissediyordu.

Ngapali’ye en güzel ulaşım şekli uçak. Thandwe Havaalanı Ngapali Beach’in kuzeyinde ve kuzey sahildeki otellere 2-3 dakika araba mesafesinde. Uçak bileti fiyatlarını kontrol ettikten sonra çok makul olmadıkları için biz kara yolunu tercih ettik. Belki erken rezervasyon farklı olabilir.

IMG_20181221_130222.jpg
Ngapali Plajı

Myanmar’da oteller eğer size otobüs biletini yazıp veriyorsa kesin ekstra komisyon alıyorlar ama bileti online olarak alıyorlarsa komisyon farkı olmuyor. Bagandaki otelin bizden komisyon farkı aldıklarını tahmin ediyorduk ama otobüs istasyonuna gidip almakla uğraşmak istememiştik. Bir de otelden çok memnun kaldığımız için otel de kazansın diye düşündük.

İlk otobüsümüz Bagan’dan saat 09:00’da yola çıkacaktı. 8 saat sürecek olan yolculuktan sonra Pyay’a varacak orada iki saat bekleyecek, daha sonra da ikinci otobüsle 12 saat sürecek olan Ngapali Beach yolculuğumuza başlayacaktık. İlk otobüs için 17000 Kyat (11 Dolar), ikincisi için de 20000 Kyat (13 Dolar) olacak şekilde Bagan’daki otelden biletlerimizi aldık.

IMG_20181219_082306.jpg
Bagan’dan yola çıkan tayfa

Transferler de içinde olduğu için saat 8’de bizi otelden aldılar. Aldıkları araç arkası tamamen boş oturma yeri olmayan bir kamyonetti. 6 kişi çantalarımız ile beraber yerde oturduk. Sonra bizi otogara değil de gidiş istikametimize ters yönde yarım saat götürdükten sonra eski bir minibüse aktardılar. Bagajları da muşambaya sarıp aracın üstüne koydular. Yağmur yağdığı için sardıkları muşambadan su almayacağını umut ediyordum sadece. Şimdiye kadar benzer ücretlere otobüste rahat rahat seyahat ettiğimiz için oldukça garip geldi.

IMG_20181219_142311 (1).jpg
Bagan-Pyay Minibüsümüz

8 saat; 10 dakikada bir yolcu alıp indirerek, uyumanın hayal olduğu, dizlerimizin öne dayandığı Taksim-Beşiktaş arası sefer yapan sarı dolmuşların en az 20 yıl öncesinde kalmış bir araçta geçti. Yol boyunca sağanak yağdığı için Pyay’a vardığımızda sırt çantalarımız ıslanmıştı tahmin etmek istemediğimiz gibi. Geç kaldığımızdan bir sonraki otobüs için sadece 1 saat kalmıştı. Haliyle Pyay şehrini dolanma planı da hayal olmıştu. İkinci otobüs, önceki minibüsün bir tık iyisi diyebilirim. En azından uyumak için kafamızı koyabileceğimiz yükseklikteydi sırt tarafı. Bu arada yol inanılmaz kötüydü, hayatımda hiç bu kadar uzun süre toprak yolda gitmemiştim.  Bu yollardan ancak bu araç geçer diye düşünüyorduk ki karşıdan kocaman otobüsler geçince yanıldığımızı anladık.

Bu arada ben Pyay’a varınca gidip tüm otobüs şirketlerine sordum. Bagan’dan Pyay’a normal otobüs gelmiyor sanırım çünkü bizim minibüste yerliler de vardı. Mandalay-Pyay hattını yapan normal otobüsler var ama. Pyay-Ngapali Beach ücreti 16500 Kyat (10.71 Dolar), biz otel komisyonuyla beraber 20000 Kyat (13 Dolar) vermiştik.  Önceden almayıp Pyay’da alınabilir bence ama yer kalmama durumu da mümkün. Biz 6 kişiydik Bagan’dan gelen. Gündüz Pyay’a gelmiş 2 turist daha vardı. 5-6 kişi de biz orada beklerken bilet aldılar.

Yolun ikinci kısmında ayaklarımız balon gibi şişmişti. Bazen boynumuzun ya da popomuzun acısıyla uyandık ama sağ olsunlar bizi otelimize kadar bıraktılar. 20 saatlik yolculuğumuzun tek güzel yanı buydu sanırım:)

Açıkçası, Ngapali’ye Mandalay veya Yangon’dan gitmek çok daha mantıklı. Bagan üzerinden Ngapali’ye gitmek hem daha pahalı (37500 Kyat tuttu bizimki komisyonsuz 30000 Kyat civarı olabilir) , hem daha uzun (bizimki 22 saat sürdü), hem de daha konforsuz (90lı yıllara geri dönüş).

Nerede Kaldık?

North Star Guest House

Ngapali’ye zamanında varabilecek miyiz emin olamadığımız için bu sefer önceden konaklamamızı ayarlamak istememiştik açıkçası. Pyay’da otobüse bindiğimizde şoför bizi otellerimize kadar bırakacağını söyleyince hemen en uygun otele rezervasyonumuzu yaptık. Gecelik 9 Dolar. Bir sonraki ucuz otelin gecesinin 18 dolar olduğunu düşünürsek oldukça uygun bir yerdi. Saat 5 gibi otelin önündeydik. Agoda’nın ve Googlemap’in haritalarında otelin yeri yanlış gözüktüğü için biraz zorlandık ama çok kurcalamadan bulduğumuz North Star tabelasında indik. Saat 06:00’a kadar mekanın açılmasını bekledikten sonra yarım saat içinde bizi hazır olan odalara verdiler, böylelikle check-in saatini beklemek zorunda kalmadık. Erken check-in konusunda Myanmar otelleri bir harika. 🙂

IMG_20181222_131419.jpg
North Star Guest House

Odamız minicik ve camı yoktu. Fan zor çalışıyor ama kış mevsimi olduğu için dayanılabiliyor. Tuvalete oturunca dizlerin kapıya değiyor, lavabodaki çeşme çalışmıyor ve banyomsu yerde sıcak su yoktu. Tüm bunlara rağmen otelden çok memnun kaldık. Çünkü hem çevredeki yerlere göre çok ucuzdu hem de diğer otellere vermediğimiz para farkıyla restoranında muhteşem yemekler yedik.

Restoranın menüsündeki tüm deniz mahsullerini denedik. Ahtapottan, yengece, kalamardan ıstakoza tatmadığımız bir şey kalmadı diyebilirim. Hatta o kadar beğendik ve uygun fiyatlı geldi ki Ngapali’de kaldığımız süre boyunca tüm öğünlerimizi buradan yedik başka bir yer denemedik bu sefer.  Yereller arasında da oldukça popüler bir yer bu arada 2 akşam da masalar tamamen doluydu. Kazandığı parayla banyoya bir elektrikli su ısıtıcı taktırsa iyi olurdu aslında:)

Neler Yaptık?

Tüm günümüz yolda geçince ertesi gün de tüm günümüz yatarak geçti diyebilirim. Kaldığımız hostelin önündeki plajda güneşlenip denize girdik. Ertesi güne hazırlandık.

img_20181221_172622
Ngapali Plajı

E-bike Kiralama

Ertesi gün kaldığımız otel kiralama yapmadığı için sahil yolunda kuzeye doğru yürümeye başladık, motor kiralayacak yer bulmak için. Şansımıza birkaç dükkan yandaki berberde e-bike kiralanır yazısını görünce atladık hemen. 12000 Kyat (7.79 Dolar) dedi. Otelden fiyatların 10000 Kyat civarında olduğunu öğrendiğimiz için berbere “8000 Kyat civarında olduğunu duyduk biraz bakalım” diyince tamam tüm gün 8000 Kyat (5.19 Dolar) olur dedi. Saatlik ücreti de 3000 Kyat’mış (1.95 Dolar). Pazarlık yapmayı öğrendik evet ama abartmıyoruz kesinlikle ya da insanları rencide etmiyoruz. Myanmar’daki esnafta bizi kazıklamaya çalışana hiç rastlamadık onun için içimiz rahat. Taksiciler bile makul fiyatlar söylüyor. Ama siz yine de Asya taraflarına geldiyseniz, önceden fiyat yoklaması yapın her şey için.

IMG_20181221_124612.jpg

Kuzeyden Güneye bakıp gelicez

E-bikemızı aldıktan sonra güney sahile doğru ilerlemeye başladık. Ngapali Plajı güney sahilleri ve kuzey sahili olmak üzere ikiye ayrılıyor. Araba yolu plajın yanından, yine de güneye giderken doğanın içinde yeşil, keyifli yollardan geçip gidiyorsunuz. Kuzey ve güneyi ayıran bir Golf sahası var aslında. Yola uzak olduğu için göremedik ama çok merak ettik valla. 🙂

Gyeiktaw Kasabası

Ngapali Plajının güney ucundaki balıkçı kasabası. Lokal insanlar tatil kasabasında olsalar da gündelik işlerini devam ettiriyorlar. Myanmar halkı pek denize girmiyor. Hayatımda gördüğüm en büyük boş plajdı. Genelde balıkçı kasabaları olduğu için plajın bir kısmı balıkçı kayıkları ile kaplı.

En güneyde bir yerde yol bitiyor. Küçük bir iskele var, kuru balık sergilerinin arasından geçerken insanlar sizin burada ne işiniz var der gibi bakıyorlar. Aralarda ne varmış diye daldığımız sokaklardan palmiye ağaçları sıralı plajlara çıktık.

Mya Pyin Kasabası ve Plajı

Biz bu plajı çok sevdik. Motosikleti kenara çekip denizin keyfini bu kısımda çıkarttık. Favorimiz oldu diyebilirim. 🙂 Ngapali’deki plajlar ince kumdan oluştuğu için dalga olunca biraz bulanıyor. Ama bu plajda dalga yoktu. Tam benim sevdiğim dibi gözüken, ılık suyun keyfini çıkarttık. Şezlonglarını kullandığımız otel görevlileri bir şey demediği için çok şanslıydık. Otel müşterisi gibi keyfini çıkarttık.

Hadi biraz kuzeye gidelim

İnanılmaz güzel bir yere gelmişiz dedim her saniye. Bir sürü yerde denize girdim sanırım. Karadeniz’de deniz minareleri toplardık. Deniz kabuğu sanıyordum onları. Burada deniz minarelerinin canlılarını görünce gözlerime inanamadım. Önce pek bir anlam veremediğimiz bu şekilleri aslında bu canlılar yapıyorlarmış. Yengeçlerin de topak topak kum şekilleri yaptığını burada öğrendim. Bu kadar çok yengeçi olan başka bir yer görmemiştim. Aslında insanlar olmayınca sahiller ne güzelmiş demekten alamadım kendimi ne yalan söyleyeyim. Tüm bu güzellikleri beynimize yazıp toparlanıp atladık motora sürdük kuzeye.

Thandwe Havaalanı (Thandwe Airport)

Şehri beğendim ya övmeye devam edeyim. Hayatımda hiç bu kadar güzel manzaraya sahip havaalanı görmemiştim. Gökyüzü o kadar açıktı ki sanki dünyanın yarısını kestiğinizi düşünün 360 derece gökyüzünü görebiliyordum. İstanbul’da hep Beşiktaş’ta oturdum ve hep apartman manzaram vardı. Boğaz manzarasından bile güzel geldi bir an çünkü arkana bile dönüp yine gökyüzüne bakabiliyorsun. Aslında bildiğin havaalanı ben biraz abarttım sadece. 🙂

Gün Batımı

Yola çıktığımızdan beri kaç tane gün batırdık bilmiyorum. Hepsinde olmadı tabii ki ama bazılarında anı yakaladığımız zamanlar oldu. Bu da onlardan biriydi. Her ne kadar hava bulutlu olsa ve biz güneşi görememiş olsak da, fotoğraflar bana çok güzel geliyor. Güneş denizden batınca efsane oluyor.

Bedava Biralar

Tam Ngapali’ye vardık ki kapağın altındaki bedava bira kampanyası başlamış. Hayatımda hiç bu kadar süper bir kampanya görmedim. Favori biralarımız Chang ve Tigerı alıyorsun açıyorsun kapağın altında tebrikler bedava bira kazandınız yazıyor.  660ml buz gibi bira restoranda 1500Kyat (1 dolar) zaten bunun bir de bedavası mı olur. Gözlerimize inanamadık ve kahvaltıda başlayıp yatana kadar içtik ve bedava bira kazandık. Para ödülü de vardı ama onda gözümüz yoktu. Hatta çıkarsa çalışan kızlara veririz diye düşündük. Biranın yanında fıstık da veriyorlar ki tam bir efsane.

Yeme-İçme

Sharky’s Ngapali

Havanın bu kadar sıcak olduğu bir yerde kesinlikle daha çok dondurmacı olması gerekiyor. Biz en lezzetlilerinden birini bulduk diyebilirim. Kesinlikle iyi ki uğramışız. Yorum yapmak istemiştik ama yeni açtıkları için googlemapste yoktular, yazarken baktım artık varlar. 🙂

Northern Star Sea Food Restaurant

Kaldığımız otelin muhteşem restoranıydı. Ne varsa hepsini tatmak istedik. Köriler ağzımızı yaktı durmadık. Nefis deniz mahsullü pilavı, midyesi, kalamarı, yengeci ne varsa köriliyin getirin dedik. Diğer restoranlar da güzeldir eminiz ama biz çok üşendik o kadar lezizdi ki kapsama alanından çıkamadık.

Veda Vakti

Ngapali’de günlerimiz dolunca Yangon’a doğru yola çıktık. Ngapali Beach- Yangon arası direk otobüs var. Kişi başı bilet ücreti VIP olmayan araç için 16000 Kyat  (10.44 Dolar) ve yaklaşık 14 saat sürüyor.Otobüslerin içi adeta çocuk odası gibi. Klimayı kökledikleri için otobüste renkli renkli battaniyeler oluyor.

Otobüse biner binmez pasaportlarımızı topladılar (Ngapali, Rohingya eyaletinin güneyinde yer alıyor). Daha önce de pasaportlarımızı aldıkları olmuştu ama hemen vermişlerdi. Bu sefer inene kadar tuttular. Her saat başı kontrol noktalarında inip tek sıra ismimiz okunarak geri bindik. Seyahatimizin sonuna denk gelmiş olması iyi oldu oldukça.

Yangon otobüs terminali havaalanına oldukça yakın. 6000 Kyat (3.91 Dolar) karşılığında 15 dakikada götürüyorlar. Havaalanı sabah 4.30’da açılıyor. Döviz bozdurma büroları ise saat 6.00’da açılıyor. Elinizde kalan Kyatları bozdurmak için lazım olabilir. Biz Malezya’ya geçiyor olduğumuz için RM aldık.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close