Penang Motosiklet Rotası

Kaldığımız otelde motor kiralama hizmeti sunulmadığı için Armenia Street üzerindeki Chin Seng Leong Kedai Sewa Basikal dükkanından günlüğü 35 RM’e (8.5 Dolar) kiraladık otomatik vites motorumuzu. Adayı tamamen turlayıp toplam 80 km yol yaptık ve sadece 3 RM (0.73 Dolar) benzin harcadık.  Malezya’da motosiklet kiralamak için motor ehliyeti kesin istiyorlar. Bir de kask takmak zorunlu. Sabah 9.00’da çoktan yollara düşmüştük.

Kek Lok Si Tapınağı (Kek Lok Si Temple)

İlk durağımız Georgetown’a yaklaşık 20 dakika mesafedeki Çin Budist tapınağı. 1891 yılında kurulan bu tapınak şehrin en büyük ve görkemli tapınağı.  Tapınak 3 bölümden oluşuyor. İlk vardığınızda kaplumbağa havuzunun olduğu kısım var, buradan asansör ile Goddess of Mercy, Kuan Yin heykelinin olduğu üst kısma çıkabiliyorsunuz. Bizim en çok etkilendiğimiz kısım kaplumbağa havuzu-özgürlük havuzu oldu. Çin kültürüne göre kaplumbağalar uzun ömürlülük güç ve dayanıklılığı sembolize ediyormuş. Bir kaplumbağayı yakalayıp sonra özgür bırakmak ruhsal kurtuluşun simgesiymiş. Şimdilerde yapılmıyor çünkü yasak tabelası vardı. İsterseniz besleyebiliyorsunuz ama.

Balik Pulau Kasabası

Cafe Ko Cha Bi (Balik Pulau Famous Laksa)

Tapınakta yaklaşık yarım saat geçirdikten sonra George Town’un bir kasabası olan Balik Pulau’ya doğru yol almaya başlıyoruz. Buraya asıl geliş amacımız Asam Laksa çorbasını denemek. Sabahın 10’unda kasabada olduğumuz için her yer açık değil, asıl gelmek istediğimiz lokanta da 2 gün sonra açılacakmış. Hal böyle olunca gözümüze kestirdiğimiz bir lokantaya iliştik fakat beklentimizi fazlasıyla karşıladı. Asam Laksa ve Laksa Lemak yemek için buraya gelinir. Soğuk kahveler dahil 14 RM (3.41 Dolar) verdik.

Balik Pulau’da da aynı George Town gibi Ernest Zacharevich’in yanı sıra Julia Volchkova’nın da sanat eserleri sokakları süslüyor fakat bizim için çok sıcaktı ve ne yazık ki keşfedemedik.

Pasir Panjang Plajı (Pantai Pasir Panjang)

Yolumuza 20 dakika daha devam edip adanın güney batısındaki plaja doğru ilerliyoruz. Pasir Panjang Plajı bakir plajlardan bir tanesi. Plajı oldukça güzel sessiz kafa dinlemek için birebir fakat denize girmek tehlikelidir tabelası olduğu için biz bir mola alıp yola devam ettik. Çevrede hiçbir dükkan yok, plaj işletmesi bulunmuyor. En sevdiğimizden.

Nutmeg Bahçesi (Ghee Hup Nutmeg Factory)

Penang Adasında bir sürü tropik meyve bahçesi var ama bir çoğuna giriş paralı. Diğerlerinin internetteki yorumlarını beğenmedik, hem de bütçemizi bahçe gezilerine ayırmak istemedik. Fakat nutmeg meyvesinin bu adaya özgü olduğunu daha önce duyduğum için bu bahçeye mutlaka uğramak istiyorduk. Nutmeg suyu her yerde gözümüze çarpıyordu. Ben yemelik meyve sanıyordum, çiftliğine gidince öğrendik ki asıl yemeklerde kullanılan bir baharatmış; bizim muskatmış aslında. Baharat hali, meyvesinin kurusu, macun hali her türlüsü var. Biz bahçe sahibine katkıda bulunmak için suyunun tadına baktık (4 RM (0.98 Dolar)), baya güzeldi. Hatıra fotoğrafımızı çektirmeyi de unutmadık.

Penang Milli Parkı (Penang National Park)

Aslında bu doğal parkı gezmek planımızda yoktu ama görünce dayanamadık, hızlandırılmış bir parkuru hemen programa ekledik. Çeşitli uzunluklarda parkurlar var. İp köprü (Canopy Walkway) rotası ne yazık ki tadilattaymış, başka bir şehre bıraktık bu deneyimi. Maymun Adası (Monkey Island)’da şu anda kapalıymış.

Bir tek Kaplumbağa Adası (Turtle Island) açıktı ama orası da yaklaşık 2 saatlik bir parkur olduğu için vazgeçtik çünkü o kadar vaktimiz yoktu.  Bir o yana bir bu yana 1 saat gidip geldikten sonra parktan ayrıldık. Normalde insanlar buraya kamp yapmak için geliyorlar, giriş ücretsiz. Parkın hemen dışında deniz yolu ile plajlara götüren tekneler de mevcut. Maymun Adası için şimdilik tek alternatif bu.

IMG_20190107_151129.jpg
Penang Milli Parkı

Batu Ferringhi

Penang Doğal Parkından yolumuzu 20 dakika daha doğuya çevirip adanın bir başka büyük yerleşim bölgesine geçtik. En güzel ve kalabalık plajı burası bizce. Ayrıca plajda restoranlar ve su sporları için ekipman kiralanabilecek yerler var. Plaja vardığımız anda sağanak bastırdı. Neyse ki motosikletimizde yağmurluk vardı, yağmur altında motor kullanmanın keyfini yolda çıkartabildik. 

Geri Dönüş

a.png
Penang Motosiklet Rotası

Hava kararmadan ve trafiği çok hissetmeden George Town’a dönüp motoru teslim ettik çünkü ertesi gün sabah erkenden George Town’ı gezmek için ücretsiz yürüyüş turuna katılacaktık.

Leave a comment