Yangon

Nasıl Geldik?

Chiang Mai’den 13:20 uçağına atladık, 1 saatlik uçuş sonrası 13:55’de indik. Tayland ile Myanmar arası saat farkı 30 dakika. Kocaman, modern bir havaalanı yapmışlar, nereye geldim ki ben diyorsun kendi kendine.

Valizimizi aldıktan sonra para çekmek için bankamatikleri bulduk. Yan yana 4 tane bankamatik var. Önümüzdeki çift hepsini teker teker deneyip maksimum ne kadar verdiklerini ve ne kadar komisyon aldıklarını hesapladı, biz de onların çektiği bankamatikten ne kadar komisyon ödeyeceğimizi bilmeden Aya Bank’tan 400000 Kyat çektik. KBZ Bank 300000 Kyat için 5000 Kyat komisyon alıyordu, bir diğeri 300000 Kyat için 6500 Kyat. Bizimkinde yazmıyordu, kısmet artık dedik. Kontrol edince %10 oranında komisyon kesildiğini fark ettik. Sonrasındaki seferlerde KBZ Bank’tan şaşmadık. Tayland’dan geldiğimiz için mecburen para çekmek zorundaydık ama para bozdurabileceğiniz yerler de mevcut.

İlk görevi tamamlayıp ikinci göreve geçtik: Internet paketi almak! Onu da Ooredoo operatöründen 6500 Kyat karşılığında 5 GB internet paketi aldık. Görevli hemen takıp hazır hattı verdi.  Şehir merkezine vardıktan sonra da MPT (buranın PTT’si) 6500 Kyat karşılığında 5 GB + 1,5 GB hediye internet paketi aldık. Onun kayıt aşaması biraz uzun sürdü, bizim bir şey yapmamıza gerek kalmadan görevli tatlı kız onu da halletti. İki operatör de Yangon’da oldukça iyi çekiyor.

IMG_20181206_160549.jpg

Havalanından şehir merkezine otobüs hattı var. Kapıdan çıkıp sola doğru yürüyüp yolun karşısına geçip ilerleyince kırmızı beyaz otobüsleri görüyorsunuz. Az önce bankamatikten çektiğimiz paraları hat alırken bozdurmuştuk. Kişi başı 500 Kyat olarak kutunun içine atıyorsunuz bilet alma derdi yok!

Nerde Kaldık?

Chan Myae thar Guest House konaklamamız bizim için biraz zor geçen 3 gece oldu. Odamızın kliması yoktu, üzerine camı da olmayınca oldukça sıcak geceler geçirdik. Sabah uyanmak da zormuş, 10’a doğru anca ayılıp dışarı atar olduk kendimizi.  Ortak banyoda ilk 2 gün duş alamadım, sonra ikna ettim kendimi:) En keyiflisi Yangon’un en keşmekeş sokağına bakan, kutu gibi balkonunda sabah kahvaltısı yapmaktı sanırım, kahvaltı ücrete dâhil. Bir de otel sahibi sağ olsun otobüs bileti almamıza çok yardımcı oldu. Bizi Sule Pagoda’nın karşısında bilet satan kızın yanına kendisi götürdü biletimizi aldı ve Aung Mingalar Highway Bus Station otobüs terminaline giden dolmuşların yerini gösterdi. Onun için odalarda iş yok ama bizce beş yıldızı hak etti:)

Neler Yaptık?

Süper lüks havaalanından Sule Pagoda’da indiğinde her ne kadar bir sürü yazı okumuş olsa da önce bir şok oluyor insan. Sokakta yemek satan insanlar, sebze meyve, et, balık pazarları, kalabalık kargaşa, sokak kokuları arasında insanlar çok güzel gülümsüyorlar size. Birazcık sıyrılınca bu hengâmeden çok ilginç yerler keşfedebiliyorsun, Avrupa tarzı kafelerin, pubların, sanat galerilerinin bulunduğu alışık olduğumuz sokaklar, geniş caddeler ve şehrin göbeğindeki parklar kente hayat veriyor. Bir yanda tapınaklar, kiliseler ve ezan sesleri,  diğer yanda yüzlerinde sarı boyalı insanlar, uzun etekleri ile bir kültür cümbüşünün içine giriyorsunuz. Bütün bunları yakalamak için Yangon’da en az 3 gün geçirmek gerekiyor bizce.

Yangon City Bus (YBS)

Biz öncelikli olarak Yangon’daki otobüs sistemini çözdük. Her ne kadar çoğu yere yürüyerek gitsek de otobüs kullanmak hem tecrübe oldu hem de sıcakta yürümekten çok daha iyi bir alternatif. Yangon City Bus (YBS) kendi aplikasyonunu yapmış. Durak isimlerini yazınca hangi hat ile gitmek gerektiği çıkıyor, ben bile kullanabildiğime göre oldukça basit:) Bilet fiyatları değişiyor ama 200 Kyat verdik genelde.

Tapınaklar, Kiliseler, Camiler

Swegadan Pagoda

Yangon diyince herkesin aklına gelen yer 2500 yıl önce yapılmış olan bu tapınak. İçi inanılmaz güzel ve minimum 4-5 saat ayırıp insanları izlemek büyük bir zevk veriyor. Giriş ücreti 10000 Kyat kişi başı. Bilet alınca bir harita veriyorlar oradaki tüm eserleri sırayla buluyorsunuz zaten yapının içinde. Haftanın günleri köşeleri var stupanın çevresinde. Burma’da haftanın 8 günü varmış; Çarşamba öğleden sonraya Rahu diyorlar. Köşelerde bulunan Buda heykellerini yıkayan insanlar var. Bu Myanmar’a ait bir seramoni sanırım başka yerlerde pek rastlamadık.

Chauk Htat Kyi Pagoda

Biz Sule Pagoda’nın yanında kaldığımız için tapınağa yürüyerek gitmek oldukça uzun süre ekti.  O nedenle 12 numaralı otobüs ile gittik. Sonrasında birazcık yürümek gerekiyor. Bu tapınak diğerlerine nazaran daha yeni, 1907 yılında kurulmuş,  65 metre uzunluğunda 16 metre yüksekliğinde yatan Buda heykeli mevcut. Ne yazık ki biz tadilattayken denk geldik ve sanırım bu sebeple giriş ücreti ödemedik.

Buda heykelinden çok bir araya gelen kadınlar, etrafta dinlenen insanlar, diğer heykeller ve resimler daha çok dikkatimizi çekti haliyle. Sandalye bulup oturup çevreyi izledik bir süre.

Ngar Htat Gyi Pagoda

Chauk Htat Kyi Pagoda’dan çıkıp ana yoldan karşıya geçince Ngar Htat Gyi Pagoda var. Bizde daha etkileyici ve görkemli bir tapınak gibi geldi. Giriş ücreti var yazıyordu bazı kaynaklarda ama bizden ücret istemediler.

Sule Pagoda

IMG_20181206_175944.jpg

Şehrin tam göbeğinde yer alıyor. Yangon’a gelip burayı fark etmemek mümkün değil. Biz günümüzü Pagoda ziyaretleri ile geçirdiğimiz için içine girmeyi tercih etmedik. Bir de akşam saatinde kapanmıştı ama hava karardıktan sonraki görüntüsü  bile çok etkileyici. Giriş ücreti 3000 Kyatmış.

Botahtaung Pagoda

Shwedagan Pagoda ve Sule Pagoda ile aynı zamanlarda yapıldığı düşünülen 40 metre uzunluğundaki görkemli bir yapı.

St. Mary’s Cathedral

IMG_20181208_161033.jpg

Bo Aung Kyaw Caddesi üzerinden bulunan Yangon’daki en büyük katolik kilisesi.

Bengali Sunni Jameh Mosque

IMG_20181207_225919.jpg

Dış mimarisiyle oldukça ilgimizi çeken yapı oldu, Sule Pagoda’nın hemen yanında yer alıyor.

Parklar, Bahçeler, Göller

Kandawgyi Lake Bogyoke Park, Inya Lake, People’s Park

Kandawgyi Lake hemen şehir merkezinde Shwedagon Pagoda’ya yürüme mesafesinde. Inya Lake biraz dışarıda kalıyor, otobüs terminali yolu üzerinde ve People’s Park’da Shwedagon Pagoda’nın merdivenlerle inilen kuzey kapısına çok yakın.

Maha Bandula Park

IMG_20181206_180737.jpg

Burası tam da Sule Pagoda’nın önünde bir park. Biz şehirde bir tur atalım diye dışarı çıktığımızda uğradık, otelimize çok yakındı. Parkın tam ortasındaki özgürlük heykeli 1948’de Burma’nın İngiliz hakimiyetinden çıkması ile daha önce bulunan Kraliçe Victoria’nın heykeli ile yer değiştirilmiş. Tam yanında Maha Bandula Park St Night Market var. Biz birkaç kez geçtik ama burada yiyemedik ne yazık ki. Aynı cadde üzerindeki turist information centera uğradık bilgi almak için. Çok tatlı insanlar, bir sürü bilgi veriyorlar.

Yeme İçme

Tayland’dan sonra Myanmar’a geçmek bu ülkeye ve yemek kültürüne haksızlık oldu. Çünkü Tayland yemekleri çok lezzetli bir de büyük ihtimalle bizim damak zevkimize uyarlanmış biraz. Sokak lezzetlerine saldırmak geliyor içinizden ama sonra görüntüleri çok iç açıcı gelmiyor ondan restoranlara yöneliyorsunuz mecburen. Çok Çin, Tayland, Hint restoranları var, Shan yemekleri bizdeki gibi yöresel mutfaklardan ve nispeten bizim damak zevkimize uygun. Tayland’daki yemekler kadar acılı Hindistan yemekleri kadar baharatlı değil, sadece biraz yağlı:)

999 Shan Noodle Shop

IMG_20181206_180059.jpg

Neredeyse tüm Yangon yazılarında ilk önerdikleri yer burası. Kesinlikle çok güzel noodle çorbaları var, sunumları oldukça iştah acıcı. Yemekle beraber çay ikram ediyorlar.  Biz MYI Shan Noodle Soup ve Flat Rice Noddle Soup deneyip 6500 Kyat ödedik, akşam biraz geç gittiğimiz için birçok çeşit kalmamıştı ne yazık ki.

Parisian Bakery

IMG_20181206_181759.jpg

Bizim uğradığımız dükkan tam Maha Bandula Parkın yanındaki Maha Bandula Park Caddesi üzerindeydi fakat googlemap üzerinde gözükmüyor farklı lokasyonları mevcut. Kaçamak bir tatlı için keyifli bir yer.

City Mall St. John

Şehirde bir sürü büyük alışveriş merkezi var. Dolanırken birine attık kendimizi. Bir anda dünya değişiyor. Çok fazla büyük şehir insanı olmadığımız için çok iç açıcı gelmedi ama market ihtiyacını gidermek için güzel bir yer. Tadına bakmak için albenisi yüksek Burma yemekleri, taze meyve sebze ve içecek çeşitleri mevcut.

Sky Bar

IMG_20181206_223121.jpg

Yangon’da bir sürü skybar konseptinde yer var. Biz en yakınını seçtik. Yangon International Hotel’in üstünde. Googlemap’in gösterdiği yerden girişi yok arka taraftaki sokaktan dolaşmak gerekiyor, otelin içinden girişi var. Enfes bir Swegadan Pagoda manzarası var biraz uzak olduğu için fotoğraflarda çıkmıyor, izlemek de güzel. Fiyatlar makul sadece Yangon’daki turistik restoranlarda %10 vergi ücreti ve bir miktar servis ücreti ekliyorlar. Müzik, ortam, atmosfer mütevazi, bizi tatmin etti:)

Burbrit Taproom

Ngar Htat Gyi Pagoda, Chauk Htat Kyi Pagoda ve Swegadan Pagoda’yı aynı güne sığdırdıktan sonra günü sonlandırmak için kendi lokal biralarını yapan Burbrit Taproom’a yürüyoruz. Genellikle lokal mekanları tercih ederiz ama bu ortamı biraz özlediğimizi itiraf ettik ve keyfini çıkarttık. Yürüyerek ulaşmak için biraz ıssız bir bölge ama taksi alternatifini düşünmedik biz. Biraları ve atıştırmalıkları çok lezzetliydi.

Pansuriya

Yangon’da bazı sokaklarda çok aralara saklanmış, keyifli kafeler var. Pansuriya’da onlardan bir tanesi aynı zamanda içinde fotoğraf sergisi var. Fiyat olarak bize uygun geldi ve inanılmaz hoş bir ortam ve lezzetli yemekler olunca daha ne isteyelim hayattanJ Myanmar’ın meşhur balık çorbası Mohinga’yı burada denedik.

Gece Hayatı Eğlence

Bizim tüm gün gezdiğimiz ve çok da ilgimizi çekmediği için sadece geçtiğimiz ya da bir bakalım ne varmış dediğimiz yerler oldu. 35.Cadde; Nevizade benzeri, insanların mangal başı yemek yiyip, içtikleri çok kalabalık bir sokak. Aç gitmediğimiz için oturup sadece bira içmek için çok hoşumuza gitmedi. Yine yol üzerinde 7th Joint Bar & Grill ve Voice Industry Family KTV diye mekanlar var gençlerin ve kendini genç hissedenlerin takıldığı, biz biraz yaşlı kaldık sanırım.

Tren Gezisi

Yangon’da ring sefer yapan tren hattı seferine katılmayı çok istemiştim ama konaklamamızın azizliğinden dolayı bir türlü güne erken başlayamadık. Totalde 3 saat süren ve neredeyse her blogda okuduğumuz, oldukça makul bu tren yolculuğunu da bir sonraki bahara bıraktıklarımızdan.

Water Bus

Turist bilgi merkezine uğradığımızda bize bahsettiler. Şehrin güneyinde Yangon nehrinde Botahtaung Jetty istasyonundan sabah gidiş öğleden sonra dönüş seferleri düzenleniyor. Biz ne yazık ki biraz geç gittiğimiz için sabah gidiş seferlerini kaçırmıştık, vapurla dönemeyecektik o sebeple başka zamana ertelemek zorunda kaldık. Buraya gitmemiz çok iyi oldu çünkü gençlerin performaslarını sergilediği Voice of Youth festivali düzenleniyormuş orda bulunduğumuz gün. Akşam eğlencemiz belli olmuş oldu!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close