Yola çıkmadan önce en çok istediğim şey buydu. Yola çıktıktan sonra yemekten daha çok zevk almaya başladım sanki. Daha profesyonel bir kursa gitmek istiyordum aslında ama bütçemiz kısıtlı olunca tek günlük yemek kursuna giderek buranın en turistik etkinliğini listeye eklemiş oldum:)
Geldiğimizden beri neredeyse sadece Tayland yemeği yiyoruz, arada sokakta yediğimiz gyozoları ve sushileri saymazsak. Bir de bir gün yaptığımız İngiliz kahvaltısı dışında Avrupa mutfağına dair bir şey ağzımıza sürmedik. Yemeklerde çatal kaşık kullanıyorlar, bıçak hiç görmedik sanırım çünkü her şey parçalanmış bir şekilde geliyor. Çubukları sadece noodle yada noodle çorbası yerken kullanıyorlar/sunuyorlar.
Tayland mutfağının olmazsa olmazı acı. Yemekler hem ekşi hem tatlı hem tuzlu aynı zamanda baharatlı, nasıl oluyor bilmiyorum ama bunlar dengelenince inanılmaz lezzetli şeyler ortaya çıkıyor.
Yemek yaparken neredeyse her şeye soya sosu (soy sauce), balık sosu (yağı) (fish sauce) ve istiridye sosu (oyster sauce), esmer şeker (palm sugar; hindistan cevizi yapraklarından elde ediliyormuş) ve palm yağı (Hindistan cevizinden elde ediliyor) koyduk. Bir de daha kıvamlı bir soya sosu (black soya sauce) kullanıyorlar.
Ben Siam Home Cooking bünyesindeki 1 tam günlük programa katıldım tek nedeni diğerlerinden ucuz olmasıydı açıkçası ve oldukça memnun kaldım, ücreti 900 Baht (27 Dolar). Saat 9’da beni otelden aldılar ve şehrin araba ile 15 dakika batısında bir pazara götürdüler. Pazardan bir şey almadık sadece yemek yaparken kullanacağımız birkaç malzemeyi tanıttı.
İki tip fesleğenden bahsetti biri sweet basil, biri de holy basil bu ikisini ayırt edebilir miyim bilemiyorum:) Kara lahana pancarı, minik minik toplar: yeşil olmamış patlıcanmış:) Bezelyeler, domates, salatalık, bebek mısırlar, havuç, soğan… Lime ağacı yaprağı çok kullanılıyor inanılmaz keskin bir tadı var. Kişniş, taze soğan ve limon otu enfes tat veriyor. Yine ginger, galangal, ginseng arasında ne fark var acaba:) Poşetin içindekiler çıtır parçaları, çorbaların üzerinde yedik bir kaç kez.
Bizi çok şık bir şekilde karşıladıktan sonra eğitmenimiz Koy, bizden yapacağımız 7 tane yemeği seçmemizi istedi.
1.Çorba: Kremalı Thom Yum Çorbası (Thom Yum Soap with cream)
2. Stir Fried Noodles: Pad C-Eaw (Bu yemek her yerde farklı yazılıyor, bir nevi sebzeli kalın noodle)
3. Köri Yemeği (Thai Curry): Ananaslı kırmızı körili tavuk (Red Curry with pineapple)
4. Tatlı (Thai Dessert) : Hindistan Cevizi Sütünde Muz (Banana in coconut Milk)
5. Salata (Thai Salad) Green Mango Salad
6. Az yağda yüksek ateşte Wokta Pişen Yemek (Stir Fried ): Tatlı ekşi soslu tavuk (Sweet and Sour with chicken)
7. Bol Yağda Kızartma (Deep Fried ): Karides Bohçası (Srimp in basket)
Yukarıdaki yemeklerin hepsini yaptım ve afiyetle yedik, iki tanesini de eve verdiler. Dönünce kesinlikle deneyeceğim bakalım aynı tat olacak mı:) Afiyet olsun:))
Hepsini anlatabilirim aslında ama 1 tanesinin tarifini buraya yazayım ki unutmayayım:)
Kremalı Thom Yum Soap Tarifi:
İçindekiler:
50 gr. tavuk, 30 gr istiridye mantarı, 1 tane limon otu (lemon grass), 1/2 zencefil (galangal), 1-2 tane kaffir lime ağacı yaprağı, 1 tutam kişniş ve 1 tane taze soğan, 7-9 tane acı biber ezilmiş, 50 gr. kuru soğan, domates (1/4’ü kadar), 1 kaffir lime (minik limon), su, tavuk bulyon yada tavuk suyu:)
- Tencereye suyu ekleyip ardından sonra tavuk bulyonu, ikiye bölünmüş ve aradaki damarı çıkarılmış şekilde kafir lime yaprakları, limon otu, galangal ve acı biberi ekleyip karıştırın
- Su ve hindistan cevizi sütünü ekledikten sonra açık ateşte kaynamasını bekleyin, otların kokusu gelince üzerine doğranmış domates, soğan , mantar ve tavuğu ekleyin
- Üzerine balık sosu, 2 kaşık şeker, acı Thai ezmesi, limon suyu, kişniş ve taze soğanı ekleyin 2 dakika içinde çorbanız hazır:)
Yapılış Videoları: