Kalbimi Koh Phangan’da bıraktım. Hayatımızın bir kısmını kesinlikle bu adada yaşamak istiyorum. Denizinden kumuna, havasından suyuna, gün batımına, her bir kum zerreciğine aşık oldum. Huzur iliklerime kadar doldu. Dünyanın en güzel plajlarına, en güzel deniz rengine sahip bu ada, teknolojiden uzak doğanın içinde olup, bir o kadar da yakın olabileceğin ender yerlerden biri. Hem her bir koyunu, restoranını en ince detayına kadar öğrenebileceğin kadar küçük, hem de hiç sıkılmayacağın kadar büyük. Çok sevdim çok!

Nasıl Geldik?
Koh Tao – Koh Phangan Feribot Yolculuğu
Koh Tao’da Koh Phangan’a sefer düzenleyen iki tane firma var. Songserm’in saat 10:00’da tek seferi var ve 2 saat sürüyor. Kendi web sitesi dahil ücret 350 Baht (11 Dolar). Lomprayah’ın ise 6:00, 9:30, 15:30 seferleri 1-1.5 saat sürüyor ve ücreti 500-600 Baht (16-20 Dolar). Biz tabi ki ucuz olanı tercih ettik. Hatta Koh Tao’da Songserm iskelesinin tam karşısındaki dükkandan 300 Baht (9.72 Dolar)’a bilet bulduk.
10:15’de hareket etmiştik. Kamboçya’daki Koh Rong Adasında 3 saat gecikmeli kalkan feribota göre oldukça iyi bence😁 12:15’de Koh Phanghan Songserm iskelesine varmıştık.

Nerede Kaldık?
The Pier Koh Phangan (Lokasyon)
Feribottan indiğimiz Koh Phangan iskelesinin önünde taksilerin ve motor kiralayanların olduğu geniş bir alan var. Buradan 10 dakika yürüyerek merkeze ulaşılıyor. Otel odalarını görmeden rezervasyon yapmayıp, yürüme mesafesindeki yerlere bakmaya karar verdik. İlk gittiğimiz otelin odasını pek beğenmedik. Sonra bir 10 dakika daha yürüyüp önce “Lime N Soda Beachfront Resort”’a baktık, odaları biraz rutubet kokuyordu sonra “The Pier Koh Phangan”’ın odalarını daha çok beğenip bir bungalov tuttuk. Turuncu bungalovumuzu çok sevdik. Kapının önünde uzanıp sallanmak için hamak bile vardı. Denizin kıyısında olmasına rağmen plajını çok sevmedik. Barını da pek kullanamadık çünkü bilgisayarlarımızı şarj edebileceğimiz priz yoktu. Mecburen kendimize çalışmak için bir kafe bulduk.
Ücreti: Tuvaleti banyosu içinde klimalı çift kişilik oda 20 Dolar
Neler Yaptık?
Gece Pazarları (Night Markets)
Adada kaldığımız otelden yürüme mesafesinde olan iki tane gece pazarı vardı. Bir tanesi iskele tarafındaki Phantip Night Food Market. Fiyatlar oldukça uygun o sebeple adada kalan tüm sırt çantalı gezgin gençler burada. Atıştırmalıklar 30-40 baht, pilav üstü sebze/et tavuk sulu yemek isteyenler için porsiyonlar 50-70 baht, fruit shake ise 30 baht, favorim ananas, muz shake:))
Diğer gece pazarı ise iskelenin ters istikametinde kaldığımız otele 10 dakikalık yürüme mesafesindeki Koh Phangan Food Court. Buraya da bir iki kere geldik. Aynı şekilde 50-100 Baht civarında karnımızı doyurduk. Hemen yanında 7-Eleven var. Tayland’a ilk geldiğimizde süpermarket olarak sadece 7-Eleven var sanıyorduk. Şu anda fark ettik ki “Family Mart”, Tesco ve bunun gibi bir çok süpermarket de varmış. Algıda seçicilik bu olsa gerek sadece bildiğin markayı ayırt ediyorsun. Bence Tayland’ı diğer Asya ülkelerinden ayıran en önemli nokta her şeye ulaşabildiğin bu minik süpermarketler. Diş ipinden şampuana, dondurmadan ekmeğe, oje, hatta mayoya kadar her şey var. Bu arada tüm süper marketlerde sadece 11.00-14.00 ve 17.00-24.00 arasında alkol satışı oluyor. Küçük dükkanlarda buna uyanı görmesek de öğle saatlerinde alkol satılmamasının nedeni çocukların okuldan çıkıp eve gitme saati olmasıymış.

Full moon, Half moon ve Black moon Partileri
Yola çıkmadan önceki hayalim bir beach partiye gitmekti. Bir kaç plaj partisine denk geldik, favorimiz Kamboçya’daki Koh Rong oldu diyebilirim. Koh Phangan sabaha kadar süren plaj partileri ile ünlü. Bunlardan en ünlüsü Haad Rin plajında düzenlenen dolunay partisi. Girişi ücretsiz. Bangkok dahil komşu adalardan full moon için adaya insan akıyor. Biz rotayı hazırlarken çok uğraşmamıza rağmen dolunayda Koh Phangan’da olmayı beceremedik. Halfmoon parti ise özel bir parti. Giriş ücreti 1500 baht (48$) kişi başı VIP 3000 baht (100$). Biz yine denk gelmedik. Tarihler tutsa bile bu kadar para verip gitmezdik. Bir de blackmoon parti varmış. İşte buna denk geldik ama mekana gece iki kere uğramamıza rağmen hiç bir hareket yoktu. Bizimle beraber kapıdan dönen bir kaç genç daha gördük ama ışık ses düzeni vb. hiç bir hareketlenme görmeyince 22.00 civarında ümidimizi yitirdik ve otelimize geri döndük.
Koh Phangan Motosiklet Rotaları ve Plajlar
Koh Phangan’da toplam 4 gün kaldık ve 2 gün motor kiralayarak neredeyse adadaki tüm plajları görme şansımız oldu. Hepsinde olmasa da çoğunda yüzdük. İki motor aşığı olarak plajda yatmaktansa yeni yerleri keşfetmek daha cazip geldi. Hatta son gün bile sabah erkenden kalkıp motosikletin teslim saati gelene kadar bir plaja daha uzandık. Adanın en beğendiğimiz plajı Haad Than Sadet Beach ve buraya çıkan motor yolu oldu. Fotoğraflara baktıkça plajların her birini bir daha sevdim. Hepsi birbirinden güzeldi. Motosiklet rota yazılarını 1. Gün ve 2. Gün olarak ekledim:)

Koh Phangan’da Gün Batımı
Deniz kenarında olunca aklıma gelen en güzel manzaralardan bir tanesi güneşin yavaşça ufuk çizgisinde kaybolması. Her defasında sanki güneşin battığı yerde önce cosss diye bir ses çıkarıp ardından denizi fokur fokur kaynadığını hayal ediyorum nedense. Güneş denizin içinde kaybolduktan sonra oluşan kızıl renk ve ardından havanın kararması ve yıldızların belirmesi için geçen yarım saat beynime öyle bir kazındı ki son zamanlarda bağımlılık yaptığı için deli gibi her gece için bir mekan bakar hale geldik.

Koh Phangan için de kendimize muhteşem yerler belirledik. İlk gece Apichada View Point Bar‘a gittik, ikinci gün Zen Beach’te gün batımını izlemeyi hedeflerken yolumuz Rock Top Bar’a düştü. En güzel gün batımı manzaralarını izledik.
Yeme-İçme
Lanna Thai Food (Lokasyon)
Burası bizim aklımızda teyzenin yeri diye kaldı. Her sabah güne başlamak için gidip burada çorba içiyorduk. Çorbaları çok mu lezzetliydi yoksa bizim keyfimiz mi bu adada çok yerindeydi bilemiyorum ama 50-80 baht (2-3$) aralığındaki menüden seçtiğimiz yemeklerin üzerine bol sarımsaklı sirkeli domates sosundan dökünce sanki dünyanın en lezzetli çorbasını içen dünyadaki en şanslı insan benmişim gibi hissediyordum. Sonuç olarak en az 4-5 kez geldik buraya.
Dots Coffee (Lokasyon)
Adadaki son günümüzü bilgisayarlarımız ile baş başa kalmak için ayırdık. Koh Phangan freelance çalışan bir gezgin için biçilmiş kaftan. İlk sıra için Chiang Mai ile Koh Phangan yarışabilir bence. Adada bulunan 3.nesil kafeler bana adanın lokal yaşamına çok tezat gelmedi bana. Sakin ve muhteşem plajların, palmiye ağaçlarının ve harika bir denizin yanına serpiştirilmiş modern restoran ve kafeler, cafe latte ve yüksek hızla interneti sevdim hatta. Bu mekan çalışmak için oldukça iyi bir tercih oldu. Hatta bu kafede akşam üstleri birbirinden farklı konularda seminerler veriliyor ve isteyen herkes sunumları dinleyebiliyor. Dip not pazar günleri saat 20.30’da canlı lounge music de oluyormuş. Kahvelerin ve nefis pastaların bize maliyeti 230 baht (7$) oldu.
Baraka Phangan (Lokasyon)
Motorumuzun olmadığı gece yürüme mesafesindeki bir yere gitmek istedik ve adadaki yerel lezzetlere bir ara verip bir Lübnan mutfağını tercih ettik. Kapının girişindeki tabelada yazılı olan fix menüyü aldık. Biz çok yemek yemediğimiz için yeterli geldi ve ana yemek tercih etmedik. Sunulan yemekler oldukça lezzetliydi ve çok keyifli bir akşam geçirdik. İki kişi 260 Baht (8$) bırakıp otelimizin yolunu tuttuk.
Koh Phangan’a şimdilik veda edip, Koh Samui’ye doğru yola çıktık!